Meer dan half miljoen bezoekers vinden de weg naar Winter in Kortrijk: “Zelfs bij hevige regenval bleef volk toestromen”

onderschrift
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

De zevende editie van Winter in Kortrijk was -tegen alle verwachtingen in- een groot succes. Waar andere steden de handdoek in de ring gooiden wegens lastige coronamaatregelen, bleef Kortrijk flexibel en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Zelfs Antwerpenaren vonden de weg naar onze West-Vlaamse centrumstad. In totaal mocht de Kortrijkse binnenstad maar liefst 580.297 bezoekers verwelkomen in december.

De afbraak is ondertussen begonnen, maar de warmte van Winter in Kortrijk zindert nog na in de Kortrijkse binnenstad. In de maand december 2021 telde Kortrijk in totaal 580.297 bezoekers. Dat blijkt onder meer uit anonieme gegevens van gsm-provider Proximus. Meteen de beste maand van het jaar en één van de drukste maanden sinds het begin van de telling. Enkel tijdens De Warmste Week in december 2019 kwamen meer bezoekers opdagen.

Daar zit Winter in Kortrijk natuurlijk voor iets tussen, tot grote vreugde van standhouders, bezoekers, het schepencollege en de lokale horeca-uitbaters. Die laatsten stonden de afgelopen jaren niet altijd enthousiast tegenover tijdelijke initiatieven waar gegeten en gedronken kan worden, maar geven dit jaar aan volop meegeprofiteerd te hebben van Winter in Kortrijk.

“Natuurlijk kan je de omzet niet vergelijken met vorig jaar, want ook toen sloeg de crisis heel hard toe. Maar we zijn heel blij met hoe alles verlopen is. Wij zagen opvallend veel Nederlanders en Fransen passeren”, aldus Mario Dhondt, uitbater van verschillende horecazaken waaronder MFoodbar op de Grote Markt.

Gentse vrienden

Ook bij de vele bezoekers was het enthousiasme groot. “Wij zijn hier minstens twee keer per week een jeneverke komen drinken”, weten studenten Ruben en Thomas te vertellen. “De stand van Levensloop was onze favoriet, want daar kosten ze maar twee euro. We gingen dus gewoon voor een fles (lacht). We zitten in ons eerste jaar en zijn er zelfs in geslaagd om onze vrienden van Gent eens tot hier te krijgen. Normaal gaan wij altijd naar daar, omdat daar veel meer te doen is. Maar door corona waren de rollen voor één keer omgekeerd.”

onderschrift
onderschrift © David Barbe

Ook Annemie en haar dochter Roos zochten de kerstsfeer voor één keer in eigen stad. “Normaal gaan we steeds kerstshoppen in Antwerpen, een soort moeder-dochterdag. Maar daar was dit jaar geen kerstmarkt, dus zijn we hier komen shoppen”, legt Annemie uit. “Al viel er niet veel te shoppen op de kerstmarkt zelf. Daar hebben we vooral moeten eten en drinken”, vult haar dochter Roos lachend aan.

En ook schepen van Economie Wouter Allijns (Team Burgemeester) blikt tevreden terug. “Wat we al aanvoelden wordt bevestigd door de cijfers. Winter in Kortrijk heeft voor leven in de brouwerij gezorgd en lokte heel veel volk naar onze binnenstad. We hadden dan ook veel troeven in handen om de mensen naar hier te krijgen: de kerstfoor, de ijspiste op het Schouwburgplein, de sfeervolle kerstlichtjes overal in Kortrijk en de succesvolle kerstmarkt in het historisch centrum van de stad.”

“Twee van de vijf beste dagen van 2021 waren in december en we slaagden er bovendien in om niet enkel volk vanuit regio Kortrijk naar hier te halen, maar we konden ook heel wat meer bezoekers verleiden uit andere provincies en uit onze buurlanden”, aldus de schepen.

onderschrift
onderschrift © David Barbe

Het gaat dan vooral om Fransen, die hun weg vinden naar Kortrijk om koopjes te doen en Nederlanders die de strenge lockdown in eigen land hoopten te ontwijken. Maar ook bezoekers uit Vlaams-Brabant en zelfs Antwerpen vonden de weg naar het schone Kortrijk. Met pieken tussen de 200 en 300 Antwerpse bezoekers per dag is dat toch opvallend. Kortrijk voor één keer stad en Antwerpen voor een keertje parking.

“Winter in Kortrijk was een groot succes en zorgde op een coronaveilige manier enkel maar voor tevreden gezichten. Nogmaals grote dank aan iedereen die hier heeft aan meegewerkt, want dit was een werk van velen”, besluit de schepen.

Oranje begijnhof

Ook de organisatoren van de kerstmarkt Matias Declercq, Brecht Francois en Joran Vanhoenacker genieten nog na. “Er is echt heel veel volk geweest, ook internationaal volk. Ik denk dat we mogen concluderen dat het voor de hele stad positief geweest is dat we doorgebeten hebben en alle maatregelen zijn blijven toepassen. Ook van standhouders krijgen we heel positieve reacties”, aldus Matias.

onderschrift
onderschrift

“We wisten zo lang niet wat te verwachten dat het succes eigenlijk wel een verrassing was (lacht).” Het opsplitsen van de kerstmarkt, de foor en de ijspiste op verschillende pleinen was volgens de organisatoren een goede zet. “We hadden twee afgesloten zones waar mensen hun CST moesten laten zien. Een eerste waar na het invoeren van de laatste maatregelen maar 94 mensen meer binnen mochten en dan de kerstmarkt zelf in het Begijnhofpark.”

“Die eerste zone gaf een paar keer rood aan op de druktebarometer en moest dus even dicht voor nieuwe bezoekers. Maar in het Begijnhof zelf gingen we nooit verder dan oranje. Daar konden door de grote oppervlakte tot wel 1.500 mensen binnen.”

Nochtans stonden er zeker in het weekend wel vaak lange wachtrijen? “Klopt, maar dat lag vooral aan de tijd die nodig was om het CST te scannen”, aldus Matias. “En aan het enthousiasme van de bezoekers. Zelfs toen het water met bakken uit de hemel viel en we verplicht waren onze tenten weg te nemen, bleef het volk toestromen.”

Geen grote incidenten

Ondanks al dat volk, bleven echt grote incidenten uit. Hier en daar werd wat geklaagd over lawaai en geregeld klonk er wat gemor over het sluitingsuur van 23.00 uur. Maar gewoonlijk vertrok iedereen vlot. Het stadsbestuur had dan ook meteen grondige maatregelen genomen.

onderschrift
onderschrift

Burgemeester Ruth Vandenberghe legde een locatieverbod op voor acht amokmakers die tussen 9 en 13 december 2021 herhaaldelijk voor overlast zorgden in het stadscentrum. De acht jongemannen wonen vrijwel allemaal in Kortrijk en zijn minderjarig. Ze gebruikten softdrug op de kerstmarkt, gooiden bommetjes op de ijspiste, vuurden schoten af met een softgun en negeerden de opmerkingen van toezichthouders.

“Met deze maatregel willen de burgemeester en de politie het duidelijk en krachtig signaal geven dat er niet getolereerd wordt dat het kerst- en feestgebeuren wordt verstoord door gedrag van personen die zich op een verkeerde manier uiten”, klonk het kordaat.

Verder was er ook één geval van vandalisme in het Begijnhof en moest de politie waarschuwen voor een man die betaalde met valse briefjes van 50 euro. Die laatste werd vorige week overigens ingerekend.

Doodgewone editie

De afbraak van Winter in Kortrijk verliep vlot. In tegenstelling tot vorig jaar blijft de idyllische kerstverlichting in het centrum van de stad en de deelgemeenten deze keer niet hangen tot en met Valentijn. Volgende week komt er wel nog een evaluatie, maar alle tekenen wijzen erop dat Matias, Brecht en Joran -die een concessie kregen van Stad Kortrijk voor drie jaar- in 2022 voor een achtste editie gaan. “En dan maar hopen dat het een ‘doodgewone’ editie wordt”, besluit Matias met een glimlach.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.