Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Meer dan 2.000 Kortrijkzanen en bekende Vlamingen fietsen om mensen met jongdementie te steunen

Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Zaterdagmorgen om 9.25 uur precies is de tweedaagse In het Wiel van het Ventiel officieel gestart. De groep ‘Mont Ventiel’ mocht het evenement inrijden onder het toeziend oog van voorzitter Gudrun Callewaert, peter Rick De Leeuw, Wim Opbrouck en medeorganisator Michaël Vannieuwenhuyze.

Op 9 en 10 juli wordt er met ‘In het Wiel van het Ventiel’ gefietst voor Het Ventiel vzw, een buddywerking voor personen met jongdementie. Het fietsevenement vindt plaats op het Nelson Mandelaplein. Dat Wim Opbrouck er was is niet toevallig, zijn zoon Emiel rijdt namelijk mee met de groep ‘Mont Ventiel’ die het evenement mocht inrijden.

Zij vertrokken met de fiets naar de Mont Ventoux en zullen die op 18 juli ook beklimmen voor Het Ventiel. Behalve Emiel bestaat de groep verder uit Charles Claerhout, Siel Defrancq, Alexander Hannosette en Bram Lesaffer.

Ter plaatse

De organisatie plaatste twee hometrainers waar iedereen ter plekke kan fietsen. “Iedereen kan naar eigen vermogen enkele kilometers afleggen uit solidariteit met Het Ventiel en de 5 jongelui die de Mont Ventoux willen oprijden. De deelnemers kunnen zo proberen samen de afstand Kortrijk-Ventoux te fietsen naar de Mont Ventoux om ‘Mont Ventiel’ een hart onder de riem te steken”, vertelt Michaël Vannieuwenhuyze.

JVGK
JVGK

“We zullen op 18 juli op de Mont Ventoux staan met een delegatie van Het Ventiel en enkele supporters”, weet voorzitter Gudrun Callewaert. In de loop van de tweedaagse zijn er ook enkele bekende Vlamingen die meefietsen: Ozark Henry, Bart Schols van vrt en Xavier Taverne van Het Journaal.

Rijsttaartjes

Op het plein zelf is er ook animatie en zijn er standjes met drankjes en hapjes. Sociaal Restaurant Vork zorgt voor een rijstaartje en een kopje zelfgemaakte Ice-tea voor de deelnemers, goed voor 2.000 stukjes taart en 200 liter Ice-tea. “Op de twee dagen verwachten we samen 2.000 deelnemers”, aldus nog Michaël.

JVGK
JVGK

Naast het fietsen en de randanimatie vind je op de site standjes met info over (jong)dementie en kan je via Virtual Reality en andere tools aan den lijve ondervinden wat jongdementie met je doet.

Verder is er Radio Loteling met onder meer journalist/nieuwslezer Xavier Taveirne die garant staat voor boeiende gesprekken en verzoeknummers. Er zijn liveoptredens van onder meer Bart Herman, Herbert, peter van het Ventiel Rick de Leeuw en Jan Hautekiet, Koen Buyse en nog enkele verrassende namen.