Het Kursaal Oostende staat voor grote veranderingen. Daarom kon het grote publiek zondag nog één keer kennismaken met het huidige gebouw. Meer dan 1.700 bezoekers staken zondag hun licht op.
Het prachtige pand is sinds 1953 een iconische plek en bekend als architecturale parel van Léon Stynen. Door de jaren heen werd het gebouw verschillende keren gerenoveerd en gerestaureerd. Om de zaal in lijn te krijgen met de ambities die Kursaal Oostende heeft, is een grondige renovatie van de concertzaal nodig. “Want naast de zittende zaalshows zal het Kursaal vanaf 2026 ook staande pop- en rockconcerten kunnen organiseren. Om dit te doen komen mechanische liften met als handigheid automatisch verstelbare zitjes en een vloer die gelijk komt met het podium. Door een nieuw dynamisch vloerplan zal de capaciteit van het bestaande auditorium verhoogd kunnen worden naar een capaciteit van meer dan 3.000 personen waardoor het Kursaal de grootste concertzaal wordt ten westen van Brussel en Antwerpen”, klinkt het bij Kursaal.
25 miljoen euro
Kostenplaatje: 25 miljoen euro. De Vlaamse overheid subsidieert daarvan 9 miljoen euro, de provincie stopt het project 500.000 euro toe, beheerder nv EKO betaalt 4 miljoen euro en tot slot wordt 11,5 miljoen euro via de eigen exploitatie bekostigd. De werken starten in oktober en duren tot de zomer van 2026.
Opendeurdag
Om de werken toe te lichten, organiseerde het Kursaal een gratis exclusieve opendeurdag waarbij alle geïnteresseerden ook de kans kregen om het gebouw voor de laatste keer in de huidige glorie te bewonderen – van de grote zaal tot de backstage en loges. Vier plenaire zittingen lokten 1.200 toeschouwers, er waren ook achttien piekfijn verzorgde rondleidingen voor telkens 25 personen, en daarnaast waren er ook vrije toegangen. (TVA/ foto TVA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier