Laarzenworp sluit Vijfwegenbraderie af

© (Foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Braadworsten, standjes met zowel 2dehands als nieuwe producten en een overdosis aan lachende mensen. Met de traditionele ‘Laarzenworp’ kwam afgelopen week een einde aan de Vijfwegenbraderie, de eerste sinds de uitbraak van het coronavirus.

De braderie, een organisatie van het Vijfwegen buurtcomité, kon alvast op heel wat belangstelling rekenen. Het weer was niet geheel van de partij maar dat kon de motivatie van de aanwezigen niet drukken, tot groot plezier van Christine Milleville. De kinesitherapeute werd door de buurt als wijkburgemeester aangesteld en helpt mee het gebeuren in goede banen te leiden. “De Vijfwegenbraderie is een traditie die ons tot 90 jaar terug in de tijd brengt. Het is dan ook niet meer dan normaal dat mensen stonden te popelen om het gebeuren opnieuw in elkaar te steken.” Samen met het buurtcomité was ze maanden in de weer om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. “We hielden de evolutie van de coronacrisis en vooral de beslissingen die daaruit vloeiden nauwlettend in de gaten. Heel even stond alles nog op de helling maar finaal kregen we dan toch vanuit de gemeente groen licht. We zijn de eerste volwaardige braderie sinds het begin van de pandemie, wat het meteen ook een erg speciale editie maakt.”

Hoewel er in Komen afgelopen jaar reeds een braderie ‘light’ was, kon de editie in Vijfwegen uitpakken met een volledig pallet aan activiteiten. “Vooral de traditionele laarzenworp kon nu, voor het eerst, opnieuw doorgaan” lacht Christine. “De laarzen zijn iets typisch voor Komen-Waasten maar die traditie ontstond hier, in de Vijfwegen. In lang vervlogen tijdens kwamen de vlasboeren hier hun grondstoffen leveren in een loods van een rijke ondernemer. Om hen te bedanken besloot hij op een dag om ze allemaal een soort van klein laarsje te geven. Uit die gebeurtenis is de traditie van de laarzenworp nadien blijven groeien en wordt hij overal in de gemeente toegepast bij festiviteiten. Het was dus al meer dan 15 maanden geleden dat Komenaars aan het grabbelen konden gaan.”

Vanuit een hoogtewerker gooide gemeenteraadslid David Kyriakidis uiteindelijk honderden kleine laarsjes naar beneden, als afsluiter van de braderie. Zowel jong als oud deden hun best een exemplaar te bemachtigen, als souvenir of om in te ruilen voor aankoopbonnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier