Kunstenfestival Watou viert veertigste verjaardag van 3 juli tot 5 september

Kunstenfestival Watou viert 40ste verjaardag. 40 dichters en een 40-tal kunstenaars komen aan bod.© MICHAEL DEPESTELE
Kunstenfestival Watou viert 40ste verjaardag. 40 dichters en een 40-tal kunstenaars komen aan bod.© MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Van zaterdag 3 juli tot zondag 5 september heeft de 40ste editie plaats van het Kunstenfestival Watou, voor het eerst in een organisatie van de Stad Poperinge.

Een jubileumeditie dus, en met een vernieuwd parcours. Vreemd wel dat de begeleidende brochure (140 bladzijden) zich ervan afmaakt met één zinnetje over de grondlegger: “Deze veertigste editie is in de eerste plaats een hommage aan de stichter Gwy Mandelinck en aan Watou zelf.”

Chantal Pattyn, samen met Benedicte Goesaert en Peter Verhelst een van de curatoren, had er weinig uitleg voor. “Tijdens de vorige editie zijn twee gedichten van Gwy Mandelinck aan bod gekomen….”

Aangepast en uitgebreid parcours

Het parcours van het Kunstenfestival werd aangepast en uitgebreid. “Het hart van het festival blijft in Watou, met zeven locaties: de parochiezaal, het parochiehuisje, de brouwerij, het Brennepark, het Festivalhuis, de kerk en het Graafschap.”

Een aantal gedichten werd ingelezen door bekende namen zoals Zwangere Guy

“Nieuw zijn de Gasthuiskapel in het centrum van Poperinge, en het kasteel en het domein van De Lovie langs de Krombeekseweg. Volgens Google Earth ligt Watou helemaal niet in een verloren hoek, maar wel op het kruispunt tussen Parijs, Amsterdam en Londen”, aldus Benedicte Goesaert.

40 dichters en 40 kunstenaars

“Deze keer eren we dichter, schrijver en essayist Stefan Hertmans, die bij ons zijn 70ste verjaardag viert, en Johan van Geluwe, een conceptueel kunstenaar die vorig jaar op 92-jarige leeftijd overleed. Een aantal gedichten werd ingelezen door bekende namen zoals Zwangere Guy”, zegt Peter Verhelst.

In totaal komen 40 dichters en een 40-tal kunstenaars aan bod. Een specifieke titel of thema wordt er niet opgeplakt dit jaar.

Inclusief festival voor jong en oud

“De stad steunt al jaren het festival op logistiek en financieel gebied, maar nu hebben we het eigenaarschap op ons genomen. Het wordt een inclusief festival voor jong en oud, en in De Lovie worden ook mensen met een beperking bij het geheel betrokken.”

“Het betreft een investering van 650.000 euro, waarvan 145.000 euro voor de stad, 50.000 euro voor de Provincie en 60.000 euro voor Vlaanderen”, vertelt schepen Loes Vandromme (CD&V).

Alle inwoners van Watou kregen prenten in de bus, met het verzoek die aan het venster te hangen

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) wijst op het economisch belang van het festival. “We verwachten zowat 22.000 bezoekers. Nu reeds gingen 2.000 toegangskaarten de deur uit. Vorig jaar hebben we die enorme sfeer moeten missen. Door corona kunnen we er jammer genoeg geen volksfeest van maken. Maar alle inwoners van Watou kregen prenten in de bus, met het verzoek die aan het venster te hangen.”

Bus rijdt lussen locaties

Gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu: “Volgens een onderzoek van Westtoer, is 70% van de bezoekers hier dagtoerist. Via een speciale campagne in Vlaanderen en Nederland willen we aansturen op meer verblijfstoerisme rond Watou. We willen ook bekend maken dat er de dag door een bus lussen rijdt tussen het Poperingse station, de Gasthuiskapel, De Lovie en Watou.”

Er is tevens een kinderparcours met stickerboekje, een bezoekersgids en een fietskaart ‘Gedichtenparcours Watou 2021’ (31 km, gratis).

Kunstenfestival Watou tot 5 september, van 11 tot 19 uur op dinsdag gesloten. Toegangsprijs is 20 euro, tot 25 jaar betaal je 7 euro, -12 jaar gratis. www.kunstenfestivalwatou.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier