https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kortrijk Xpo reageert uitgelaten op aangekondigde heropstart beurzen vanaf 30 juli: “We zijn er echt helemaal klaar voor”

© BELGA
© BELGA
Phebe Somers

Met het zomerplan van het Overlegcomité krijgt ook de evenementensector eindelijk zicht op een heropstartdatum. Lander Mestdagh, director venue van Kortrijk Xpo, kon zijn enthousiasme moeilijk verbergen: “De volledige federatie wacht al zo lang op perspectief, en nu hebben we die gekregen. Natuurlijk zijn we super tevreden. We hebben al onze reserves van de ‘vette jaren’ moeten aanspreken om te overleven.”

Pas in september de eerste beurs op de agenda

Vanaf 30 juli zijn handelsbeurzen opnieuw toegelaten, mits enkele voorwaarden. Deze versoepeling gaat enkel door als tegen die datum minstens 7 op de 10 volwassenen hun eerste vaccin hebben gehad, er een gunstige trend in hospitalisaties merkbaar is en er minder dan 500 covidpatiënten op de intensieve zorg liggen.

Hoewel ze bij het evenementencomplex Kortrijk Xpo al lang aan het aftellen zijn, zullen er in augustus toch nog geen beurzen plaatsvinden. “Een beurs moet verkocht en georganiseerd worden, en dat neemt toch enkele maanden in beslag. Exposanten durfden de afgelopen maanden geen risico’s nemen. Maar we zijn actief gebleven. Voor zover dat toegestaan was. In juni organiseren we de examens voor de studenten van Vives Kortrijk, en tot eind augustus bieden we ook onderdak aan vaccinatiecentrum Vaxpo. In de zomer vinden er sowieso heel weinig beurzen plaats, dat is in de hele sector zo. Wij kijken uit naar begin september, wanneer onze eerste grote vakbeurs MATEXPO de spits mag afbijten”, aldus Lander Mestdagh van Kortrijk Xpo.

Exposanten durfden de afgelopen maanden geen risico’s nemen, vandaar dat de beursagenda deze zomer nog leeg blijft

De ‘vette jaren’ waren hun redding

Uiteraard wordt er gehoopt op groen licht voor full capacity , maar als dat niet lukt nemen ze dat er graag bij. Volgens Lander Mestdagh heeft de volledige handelsbeurssector het voorbije jaar voldoende ervaring opgedaan inzake registratie, sanitaire maatregelen… om ook met een lagere capaciteit succesvolle events te kunnen organiseren. De sfeer was echter niet altijd zo strijdlustig, zeker niet toen ze in april, mei en juni opnieuw heel wat beurzen noodgedwongen moesten annuleren. Die werden eind 2020 gepland, toen de vaccinatiestrategie hoopvolle signalen de wereld instuurde.

Financieel is het dan ook een bikkelhard jaar geweest, laat Mestdagh onze redactie weten: “Met uitsluitend de steunmaatregelen gingen we dit niet overleefd hebben, dat staat vast. Wij hebben het grote geluk gehad dat Kortrijk Xpo een zeer gezonde onderneming is, en we hebben in ‘de vette jaren’ onze winsten gereserveerd voor moeilijke tijden. En die ingesteldheid heeft geloond, want die reserves hebben we nu écht wel moeten aanspreken.”

Moe van digitaal

Ook in het buitenland is Kortrijk Xpo actief en daar begint het culturele leven net als hier heel traag opnieuw op te starten. Zowel in Frankrijk, Nederland en Spanje lijken de cijfers in de goeie richting te evolueren, en de resultaten van de Britse vaccinatiecampagne geven moed. Een goed gevuld najaarsprogramma zou moeten mogelijk zijn, denkt Lander Mestdagh. “Wij zijn enorm optimistisch over de vooruitzichten voor dit najaar. We merken ook dat het publiek er, net als wij, hier enorm naar uitkijken. Als corona ons één iets positiefs heeft bijgebracht, dan is dat het besef dat toch niet alles digitaal kan. Live contact met anderen mensen, face-to-face interacties en zakendoen op een beurs: dat is onvervangbaar.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten