KortRijk Aan Culturen bestaat 25 jaar: “Maak kennis met culturen van over heel de wereld”

Cathérine Dupont links en Lena Kasas met de regenboog ‘5’ in handen. © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

KortRijk Aan Culturen (KRAC), de organisatie die Kortrijkzanen met verschillende roots samenbrengt, bestaat 25 jaar. Op zondag en maandag, telkens vanaf 12 uur, wordt de Houtmarkt opnieuw omgetoverd tot een Wereldmarkt. KRAC geeft etnisch-culturele minderheden de kans om aan de hand van allerlei activiteiten hun cultuur en leefwijze kenbaar te maken aan de Kortrijkse bevolking. Maak kennis met muziekgroepen, dansoptredens op de open-air dansvloer en 25 verschillende eetstanden van over heel de wereld.

KRAC is een samenwerking tussen vzw FMDO, Stad Kortrijk en Oxfam Wereldwinkel. De voorbije 25 jaar stond de Wereldmarkt met Sinksen al op tal van locaties: het Casinoplein, het Begijnhofpark, het Schouwburgplein, de Veemarkt, het Sint-Maartenskerkhof, het Vandaleplein en de Dam. Sinds enkele jaren heeft het evenement zijn vaste stek op de Houtmarkt. Cathérine Dupont (60) werkt bij de dienst Integratie bij Stad Kortrijk en coördineert met veel plezier al 22 jaar de KRAC Wereldmarkt. Van een klein podium en een standje met muntthee en gebakjes naar een volwaardig multicultureel festival. “We brengen ongelooflijk veel verschillende culturen bij elkaar: Congolees, Kameroens, Armeens, Marokkaans, Algerijns, Colombiaans, Pakistaans, Indonesisch, enzovoort. Van alle windrichtingen. Deze mensen vinden hun weg naar KRAC via organisaties en op zichzelf. Het zijn allemaal hobbykoks die graag met hun cultuur naar buiten komen, en dat gaat het makkelijkst via eten. Je merkt dat mensen rond 17 à 18 uur afzakken naar de Houtmarkt om iets te knabbelen. Ze slaan dan ook een babbeltje. KRAC zorgt voor een sociale cohesie in de stad. Naast eetstandjes heb je ook henna, haarvlechten, kalligrafie en karikatuurtekenen.” Daarnaast zijn er de muzikale optredens. Blikvanger op zondag is Daniel Dzidzonu (20.30 uur), die eerder al op het festivalpodium van Couleur Café mocht staan.

Syrische Lena Kasas (49) woont al acht jaar met haar kinderen Moustafa (16), Jamal (14) en Halla (12) in Kortrijk. Ze gaan naar school in Athena campus Drie Hofsteden. Tijdens een evenement werd Lena gevraagd om te koken en dat viel uitzonderlijk in de smaak. Via juf Sofie vond ze haar weg naar KRAC Wereldmarkt waar ze nu al vijf jaar staat. Ze serveert baklava, barazek, graiba, kibbeh, falafel, shoarma, tabouleh, gekruide frietjes, bonen in olie, kabsa en nog zoveel meer. “Het is fijn om mensen te laten kennismaken met de Syrische keuken. Het maakt me altijd gelukkig als de bezoekers mijn gerechten lekker vinden. Het is ook een kans voor mij om mijn Nederlands te oefenen. Op een toegankelijke en leuke manier kan ik me zo meer integreren in Kortrijk. In het begin was ik vaak alleen, dankzij dergelijke activiteiten kom ik meer naar buiten en leer ik nieuwe mensen kennen.” KortRijk Aan Culturen zorgde ervoor dat al heel wat Kortrijkzanen met verschillende roots elkaar leerden kennen. Hun netwerk is groter geworden en ze hebben individueel mooie stappen gezet. Een drietal deelnemers zijn intussen ondernemers geworden met een eigen zaak in de horeca. Vele van de hobbykoks werken nu ook mee aan andere initiatieven binnen de stad zoals Tables d’Hôtes, de RIS (Raad Intercultureel Samenleven) of de cultuurraad.

Na 25 jaar was het ook tijd om het logo van KRAC in een nieuw jasje te steken. De kameleon, die symbool staat voor het aanpassingsvermogen van de KRAC’ers, blijft behouden, maar werd herwerkt tot een modernere versie. Het programma van KRAC-wereldmarkt is te vinden op www.kortrijk.be/kortrijk-aan-culturen-sinksen.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier