https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Koket Koksijde presenteert vier dagen ‘Bloemen met smaak’, met culinaire knipoog

De officiële opening met links burgemeester Marc Vanden Bussche, organisator Pieter Toebaert, schepen Dorine Geersens en medewerkers Lokaal Bestuur. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Nog tot en met 27 september baadt Koksijde-Bad letterlijk in een zee van bloemen. Zo’n 50-tal florale kunstenaars fleurden het gemeentehuis, het Theaterplein en de rotonde ‘De Poort’ aan de Zeelaan op met meesterlijke bloemen- en plantendecoraties. Voor deze vierde editie van Koket Koksijde ging het Lokaal Bestuur scheep met Pieter Toebaert, algemeen directeur van KMLP/Floraliën, de organisatie achter de Gentse Floraliën.

Twee jaar voorbereiding heeft het gekost, en daaraan hebben heel wat mensen aan meegewerkt. “Dat begint bij het kiezen van een thema en een titel voor het evenement”, zegt Pieter Toebaert. “Omdat de hotelschool Ter Duinen dit jaar 75 jaar bestaat, vonden we dat we daar een mooie link konden leggen. Zo werd het thema én de titel ‘Bloemen met smaak’, met een duidelijke culinaire knipoog. Het is een mooi teamverhaal geworden met heel wat diensten van de gemeente, van de groendienst, dienst logistiek, evenementen, technici enz. En ik wil zeker initiatiefnemers Ides Leys en Jo Pattyn niet vergeten!”

Reuzenkreeft op bloemenbed

Hoewel Ides Leys, die 40 jaar hét gezicht was van de groendienst, net officieel met pensioen is, heeft hij samen met Jo Pattyn voor de blikvanger aan rotonde ‘De Poort’ gezorgd: wie nu de Zeelaan inrijdt, kan niet naast de reuzenkreeft kijken die wordt geserveerd op een weelderig bloemenbed. “De organisator van de Gentse Floraliën heeft carte blanche gekregen om het concept uit te werken”, vertelt Ides. “We hadden er het volste vertrouwen in dat we artistiek werk van topniveau mochten verwachten. Ik ken Pieter trouwens al langer. Vroeger heb ik nog samengewerkt voor onze bekende praalstoet met zijn ouders en ik had een uitstekende relatie met hen. Ook Pieter heeft nog meegeholpen met onze bloemencorso’s. De aanpak van deze editie van Koket Koksijde is wel totaal anders dan de vorige.”

“Een eerste blikvanger die bezoekers automatisch naar onze ‘Minifloraliën’ leidt zijn de florale zitbanken in de Zeelaan, voor het Theaterplein. Ook voor de buitentuin hebben we het over een andere boeg gegooid. De buitentuin is het visitekaartje van een tiental gekende floristen, jonge talenten en leerlingen van de opleiding florist van de tuinbouwschool in Wetteren. De vroegere cabines in de buitentuin vervangen door florale blackboxen met culinaire thema’s en namen van verleidelijke cocktails zoals Rose Mojito, Pina Colada, Bloody Mary… Er zijn ook mooie creaties aangelegd met kruiden, een opvallende chiliplant en oesterblad… De grote eyecatcher is wel de reuzenaubergine met chrysanten. We denken erover na om die na afloop toch ergens een blijvende plaats te geven…”

Chrysanten staan centraal

“In deze editie staan de Belgische chrysanten centraal”, vult Pieter Toebaert aan. “Oorspronkelijk komt deze bloem uit China, maar ze worden vooral beschouwd als typisch Japanse bloemen. In Japan zijn er 7 of 8 speciale feestdagen en één daarvan is ‘Chrysantendag’. In Japan staat de chrysant symbool voor het leven, dynamiek, in tegenstelling tot bij ons… Dit is voor ons een gelegenheid om de chrysant, die hier het imago van kerkhofbloem heeft, uit het verdomhoekje te halen. Trouwens, chrysanten zijn perfecte terrasplanten! De promotie van het Belgische product én de realisatie van een mooi ingerichte ontmoetingsplaats voor alle generaties is dan ook ons doel!”

Aan die mooie realisatie ging heel wat werk vooraf… “Voor de aanleg van de buitentuin zijn we ongeveer een week voor de start begonnen”, licht Pieter toe. “De bloemen zijn allemaal vers aangekocht, en dat zijn er toch wel honderdduizenden. Omdat we ze zo veel mogelijk lokaal aankopen, blijft het transport beperkt. Om ze zo vers mogelijk te houden, worden ze de laatste dag gestoken, soms in pipetten en in vaasjes, of gebruiken de floristen OASIS® BIO-steekschuim. In principe houden ze het zo wel een week uit.”

Florale photobootcorner

Binnen is het gemeentehuis floraal aangekleed op drie niveaus. Aan de inkom fungeert een doorlopende tafel als warm onthaal waarbij interieur en exterieur in elkaar overvloeien. Beneden leidt een landschappelijke binnentuin en een meanderende rond diverse thema’s gedekte tafel naar een verdieping hoger, het gelijkvloers. Daar staan onder meer creaties van een Roemeens designteam en een artistieke florale photobootcorner waar iedereen naar hartenlust selfies kan nemen. Op de tweede verdieping is de raadzaal – de Kokpit – helemaal verduisterd zodat de imposante chrysantencreatie van de Japanse Haruko Noda en haar team des te meer opvalt.

Mikken op 10.000 bezoekers

Bart Bostoen, voorzitter van het Bloemencomité: “Met de Gentse Floraliën hebben we een volwaardige partner! Dit is echt mijn speeltuin! Vroeger had ik zelf een sierteelbedrijf en ik ken organisator Pieter al langer. Het ‘bombastische’ florale is vervangen door een eigentijds concept, met het accent op ‘floraal Koksijde’. In 2018 mochten we 8.000 bezoekers op vier dagen ontvangen, nu mikken we op 10.000.”

Burgemeester Marc Vanden Bussche benadrukt: “We zijn bijzonder blij dat Lokaal Bestuur Koksijde voor deze vernieuwde vierde editie van Koket Koksijde samenwerkt met Floraliën Gent. Dankzij hun jarenlange ervaring, kennis, naam en faam, kunnen we opnieuw een topbeleving aanbieden in en rond het gemeentehuis van Koksijde!”

KOKET KOKSIJDE

Zeelaan 303, 8670 KOKSIJDE

Zaterdag 25 en zondag 26 september: 10 tot 22 uur

Maandag 27 september: 10 tot 18 uur

Tickets: 10 euro – 5 euro voor inwoners en tweedeverblijvers met K-pas – gratis tot 18 jaar

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.