Koetsendag in Maldegems Sint-Annapark

Marianne vn Maldegem, Ludo Vanden Bussche en de kleinkinderen Victor (met bril), Maryse en Ella. © gf
Redactie KW

Het Sint-Annapark wordt op 3 oktober voor een dag omgetoverd tot een grote manege waarin paarden en traditiekoetsen een hoofdrol spelen. De opbrengst gaat naar de Eyehope Foundation die onderzoek financiert naar het syndroom van Wolfram.

Toen Marianne Van de Kerckhove en haar echtgenoot Ludo Vanden Bussche vernamen dat hun kleinzoon Victor getroffen is door het syndroom van Wolfram (een oogziekte die tot blindheid leidt) en het onderzoek naar medicatie nog bezig is, richtten zij de Eyehope Foundation op. Om de ziekte onder de aandacht te brengen en fondsen te verwerven, organiseert de organisatie infoavonden.

“Wij bereiken op die manier voornamelijk mensen die het syndroom al kennen. Daarom zochten wij naar een initiatief om onze foundation dichter bij het grote publiek te brengen. Omdat wijzelf deelnemen aan ritten met traditiekoetsen zochten wij iets in die richting. Maldegem had jaren geleden zijn Dag van het Paard. Die dag lokte elk jaar duizenden mensen naar het Sint-Annapark. Zo zijn wij op de idee gekomen om met onze Eyehope Foundation in Maldegem een Koetsendag te organiseren. Onze eerste edities losten de verwachtingen in maar we werden gedwarsboomd door corona”, vertelt Marianne Van de Kerckhove.

Minipaardjes

Zodra de versoepeling van de coronamaatregelen het toelieten, is de Eyehope Foundation begonnen met de voorbereiding van de editie 2021. De gemeente Maldegem zette het licht op groen om op zondag 3 oktober de Koetsendag te organiseren in het Sint-Annapark. Zowel traditiekoetsen als recreatiekoetsen verzamelen op het terrein achter het park.

Wie aan een koetsrit door Maldegem en omgeving deelneemt, kan in de feesttent genieten van een ontbijt. Als de koetsen vertrokken zijn, begint in het Sint-Annapark ook het programma voor het publiek. Terwijl de jachthoornblazers voor muziek in het park zorgen en in afwachting van het eerste luik van de barbecue, genieten de aanwezigen van het aperitief.

‘s Namiddags doen de traditiekoetsen hun ereronde ien worden ze aan het publiek voorgesteld. De ervaren koetsiers laten op een aangelegd parcours hun mennerskunsten bewonderen. Voor de kinderen zijn er ontmoetingen met minipaardjes en ponyritten. Vanaf 18 uur is er het tweede luik van de barbecue.

(LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier