Kerstloop in Brugge verhuist in december naar ‘t Zand

De Kerstloop viert dit jaar haar tiende editie.© ACR
De Kerstloop viert dit jaar haar tiende editie.© ACR
Redactie KW

De zomer moet nog komen, maar nu al is organisator Ivan Degrieck bezig met de jubileumeditie van de Kerstloop in Brugge op vrijdag 3 december. Er zijn enkele wijzigingen. Zo verhuist de start en aankomst van de Markt naar ’t Zand.

Volgens de organisator is de kans groot dat de 10de Kerstloop in al haar glorie zal kunnen plaatsvinden. Vorig jaar moest Ivan Degrieck de feesteditie door corona annuleren. “De kans bestaat dat de Kerstloop op 3 december een van de eerste grote loopevents zal zijn die zoals voorheen in bijna twee zal kunnen plaatshebben”, realiseert hij. “Het is bijzonder aannemelijk dat het aantal inschrijvingen dit jaar een enorme boost zal kennen, gezien zowat iedereen zit te wachten op een organisatie van deze omvang waarin sfeer en gezelligheid de belangrijkste items zijn.”

Duizenden lopers

De Kerstloop in Brugge, die de vorige edities altijd goed was voor duizenden lopers, kreeg vorig jaar een ferme financiële klap. “Dankzij de blijvende steun van een aantal sponsors konden we overleven, maar eenzelfde tweede jaar mag zeker niet meer voorvallen”, beseft de organisator. “Daarom is het belangrijk dat dit jaar een groot succes kan worden en dat ieder zijn steuntje kan bijdragen zodat we niet alleen overleven, maar terug zoals ieder jaar een aantal goede doelen stevig kunnen ondersteunen.”

De bestaande afstanden van 6 en 10 kilometer zullen een paar wijzigingen ondergaan. In vergelijking met het verleden wordt de start met een halfuur vervroegd: de 6 km om 19.30 uur en de 10 km om 20.15 uur. “Om de kinderen ook de kans te geven om deel te nemen, zeker aan de 6 km jogging en toch tijdig thuis te zijn.”

Andere start- en aankomstplaats

Een andere wijziging is de start- en aankomstplaats. Die zal niet meer de Markt zijn, maar op de grote ruimte op ’t Zand. Zo kan alles veiliger georganiseerd worden en zijn er meer mogelijkheden om randanimatie te voorzien. “De Markt zullen we zeker niet links laten liggen. Er komen twee passages rond de markt. Daarnaast zal het grootste gedeelte van de omloop worden uitgetekend op de organisatie van Wintergloed van de stad Brugge. Op die manier wordt de Kerstloop nog meer het meest sfeervolle loopevent van het land”, aldus Degrieck.

Ook nieuw is dat de omloop van de Kerstloop op woensdag 1 en donderdag 2 december op een volledig met pijltjes voorzien parcours al wandelend of individueel al joggend kan worden afgelegd, met start en aankomst op het binnenplein van de Halletoren. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.