Kermisweekend opent vernieuwde dorpskern van Oostrozebeke

Uitgeweken Oostrozebekenaar Bram Lattré, momenteel lichtkunstenaar bij een Gents bedrijf, zal zorgen voor een lichtspektakel op de Sint-Amanduskerk. (foto CLY)
Redactie KW

Wat een saai kermisweekend leek te worden door het wegvallen van de kunstexpo, het herfstcriterium voor profrenners en de paardenraces wordt toch gekruid met enkele leuke activiteiten zoals een artistiek lichtspel op de Sint-Amanduskerk, de officiële opening van de vernieuwde dorpskern en Parijs-Roubaix op groot scherm.

De oktoberkermis, het laatste feestgebeuren vooraleer de herfst en winter in te duiken, is traditioneel een groot dorpsfeest voor iedereen. Voor de gelegenheid wordt op het dorpsplein een ruime feesttent neergepoot waarin de meest activiteiten plaatsvinden. “De eerste kermisdag op vrijdag 1 oktober is traditioneel voorbehouden voor de senioren”, licht schepen van Feestelijkheden Jonas Van D’Huynslager toe. “In de feesttent kunnen ze kaarten, bieden en manillen. De organisatie ligt in handen van Okra.”

’s Avonds vanaf 21 uur wordt in de feesttent een uberfoute party gehouden met verkiezing van Miss en Mister Marginaal.

Het feest voor de senioren krijgt een vervolg op zaterdagnamiddag met het feest van de 80-jarigen en de plaatselijke vedetten Suzy Marrel en Dirk Duval.

Lichtspektakel

Helemaal nieuw is de braderie op het parcours van de vernieuwde dorpskern op zaterdag van 14 tot 18 uur. “Dat is een initiatief van de Oostrozebeekse ondernemers die hun producten en diensten in de kijker zetten langs het traject tussen Vrij Polen en de Dalakkerstraat. Meteen starten 40 lokale handelaars een herfstbollenactie die de hele maand oktober duurt.”

Op zaterdagavond en zondagavond kan je genieten van een lichtspektakel op de Sint-Amanduskerk, naar een ontwerp van Bram Lattré (37). Hij woont al een tiental jaar in Gent, maar duikt nog geregeld op in zijn geboortedorp. “Beroepshalve ben ik stedenbouwkundig ontwerper, maar in bijberoep ben ik ook lichtkunstenaar. Het gemeentebestuur vroeg me of ik het zag zitten om een creatieve inbreng te doen bij de officiële opening van de dorpskernvernieuwing. Ik heb meteen toegehapt”, zegt hij. “Vanuit de ingang van het postgebouw ga ik lichtbundels projecteren op de kerk. De lichtshow wordt om het kwartier herhaald vanaf zonsondergang. Ik ben hiermee niet aan mijn eerste projectie toe. Zo heb ik al een projectie gerealiseerd op het Mas in Antwerpen en op gebouwen in Brussel. Het wordt absoluut de moeite om even langs te komen.”

Gratis receptie

Op zondag 3 oktober wordt de vernieuwde dorpskern ter hoogte van de Sint-Amanduskerk vanaf 10.30 uur officieel geopend onder muzikale begeleiding van harmonie Sint-Cecilia. “Eenmaal het protocol is afgerond, volgt een gratis receptie voor iedereen. De handelaars delen 150 goodiebags uit. Daarna is er een kermiscafé in de tent, uitgebaat door Meer Vreugde en Cascade. Rond de middag opent de kermis en vanaf 15.30 uur verhuist het kermiscafé naar Mandelroos.”

Nieuw is dat je de wielerwedstrijd Parijs-Roubaix zal kunnen volgen op groot scherm.

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier