Kermisaffiche van Nieuwkerke werd gedrukt op drukpers uit 1870: “Dit verhaal mag niet verloren gaan”

foto EF © Eric Flamand
Redactie KW

Het programma van de kermis van Nieuwkerke werd dit keer op een wel zeer bijzondere manier bekendgemaakt. Het programma werd gedrukt door een Nieuwkerkenaar én op een drukpers daterend van 1870. Op de tweede zondag van de kermis, zondag 29 augustus, kan deze drukpers ook bezichtigd worden met deskundige uitleg van Raymond Six.

Raymond Six was drukker en nam na zijn pensioen in 2015 zijn werk mee naar zijn huis. In zijn drukatelier wordt niet alleen de geschiedenis van de Nieuwkerkse drukkers verteld, het grensdorp telde er vier, maar ook drukpersen van twee eeuwen terug worden er tentoongesteld. De werking ervan wordt door Raymond met veel overgave uit de doeken gedaan. De affiche van de kermis werd gedrukt op een cylinderpers. “Het hoofd van de affiche was reeds beschikbaar. De tekening van het dorp van Frans Lasure met daaronder de titel ‘Kermis Nieuwkerke’ had ik al eerder gedrukt toen ik werkte bij drukker Danneels in Poperinge. Mij restte dus nog het zetwerk en dat heeft toch wel een volle werkdag in beslag genomen. Ik gebruikte enerzijds loodregels en anderzijds houten letters. De volgende dag werd er gedrukt en daarna begon het droogproces, affiche per affiche, wat ook weer een dag duurde. Terwijl ik een drietal dagen nodig had om de affiches te drukken kan dit door de huidige digitale techniek in een drietal uur.”

Met de drukpersen van weleer gaat Raymond Six heel behoedzaam om. “De letters worden gezet met de zethaak en dat gebeurt op een zeer voorzichtige manier en natuurlijk ook met de nodige liefde voor het ambacht. In de huidige maatschappij gaat de printer bij een foutmelding naar het containerpark. Mijn drukpersen zijn ondertussen erfgoed geworden. Ik wil dit exemplaar in de huidige werkende staat behouden en zeker ook het verhaal van dit ambacht doorgeven aan de jongeren.”

In zijn drukatelier geeft Raymond Six regelmatig rondleidingen. Met de kermis in zijn dorp hervat hij die weer na een lange coronaperiode. “Ik begrijp zeker de artiesten die snakken naar een optreden. Ook ik miste publiek in mijn werkplaats. Mijn verhaal over mijn passie kan alleen maar beter worden als ik het veel kan vertellen. En zo gaat dit verhaal niet verloren.”

Het volledige programma van de kermis van Nieuwkerke vind je op de Facebookpagina van Feestcomité Nieuwkerke. Het drukatelier van Raymond Six is vrij te bezoeken op zondag 29 augustus tussen 15 en 16.30 uur. Wie het atelier bezoekt, gaat naar huis met een origineel aandenken. (MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier