Internationaal Gregoriaans Festival van Watou uitgesteld naar mei 2022

Het Gregoriaans Festival in Watou lokt gezelschappen uit heel de wereld.©DEPESTELE MICHAEL
Het Gregoriaans Festival in Watou lokt gezelschappen uit heel de wereld.©DEPESTELE MICHAEL
Redactie KW

Met pijn in het hart zien de organisatoren van het Internationaal Gregoriaans Festival van Watou zich genoodzaakt om de 14e editie van dit driejaarlijks gebeuren, dat zou plaatsvinden in mei 2021, te verplaatsen naar 2022. De aanhoudende coronabeperkingen en onzekerheden maken het hen onmogelijk om het festival volgend jaar in veilige omstandigheden te organiseren.

“Watou is voor wat Gregoriaanse koorzang betreft uitgegroeid tot het belangrijkste festival ter wereld”, zegt bezieler Bernard Deheegher. “ Het is een internationaal treffen met deelname van ongeveer 25 buitenlandse ensembles uit drie continenten. Een dertigtal programmaties in Watou en in acht partnersteden begeesteren bij iedere editie meerdere duizenden toehoorders. De onzekerheid over de verschillende mondiale maatregelen met reisrestricties en quarantaines, de beperkingen omtrent de toegankelijkheid van kerken, de bijna onmogelijke opgave een veilige logistieke organisatie voor meer dan 350 zangers te waarborgen, én de bezorgdheid voor de veiligheid van de bezoekers en festivalmedewerkers, hebben ervoor gezorgd dat de complexe organisatie in mei 2021 niet te realiseren is. Bovenal staat de veiligheid van publiek, zangers en medewerkers voorop.”

Geen risico’s

Het globale festivalprogramma 2021, met bekende ensembles zoals Vox Clamantis uit Estland, Wishful Singing uit Nederland, Psallentes uit België en zo vele andere, was zo goed als volledig ingevuld. Maar de organisatoren willen geen onnodige risico’s nemen en kozen om het volledige evenement integraal te verplaatsen naar 2022. De nieuwe festivaldata situeren zich zoals steeds rond het feest van O.L.H Hemelvaart, donderdag 26 mei 2022. Bijgevolg zal het kernprogramma in Watou plaatsvinden van woensdag 25 tot en met zondag 29 mei 2022. De pre-ouvertures in de diverse partnersteden waaronder Brussel, Antwerpen, Grimbergen, Koksijde en Wervik starten op vrijdag 20 mei 2022.

Het ganse team uit Watou blijft niet bij de pakken zitten en kijkt ernaar uit om in 2022, met dubbel zoveel passie en creativiteit, een boeiend festival te kunnen uitbouwen. (AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.