Hotelschool Ter Duinen en Weerstandsnest in de kijker

Hotelschool Ter Duinen. (foto MVO) © MYRIAM VAN DEN PUTTE
Redactie KW

Voor Open Monumentendag zondag 12 september selecteerde de gemeente Koksijde een hele waaier aan gratis activiteiten, maar voor de meeste is inschrijven wel verplicht. Blikvangers zijn onder meer Hotelschool Ter Duinen, die dit jaar haar 75ste verjaardag viert, en het Weerstandsnest Waldersee.

De Mijn werd in 1938 gebouwd als ‘rustoord’ voor Limburgse mijnwerkers, maar maakte een aantal jaren later deel uit van Hotelschool Ter Duinen, die in 1947 werd gesticht door burgemeester Jaak Van Buggenhout en kapelaan Jozef Berten. Twee jaar geleden werd 400.000 euro geïnvesteerd in een hightech-keuken en nog eens 25.000 euro in de renovatie van het oude restaurant.

Expo

Op Open Monumentendag vertelt een gids over de geschiedenis van dit bijzondere gebouw en kan je nog meer realisaties van burgemeester Van Buggenhout ontdekken in een expo, die tot stand kwam in samenwerking met de Archiefdienst Koksijde. Reserveren hoeft niet. Bezichtigen kan van 10 tot 18 uur, in de Massartstraat in Koksijde-Dorp.

Het sinds januari 2021 beschermde Weerstandsnest Waldersee kan je op 12 september bezoeken met een gids die uitleg geeft bij de bouw en functie van de verschillende onderdelen. Rondleidingen op 10, 11, 13, 14, 15, 16 en 17 uur. Vooraf reserveren is verplicht en kan via www.koksijde.be/omd21. Afspraak: Surfclub Windekind, Zuidenwindhelling 1 in Oostduinkerke (Groenendijk).

In het gerestaureerde Vanneuvillehuis, het voormalige atelier van kunstenaar Walter Vilain ontdek je zijn levensverhaal en dat van zijn bevriende kunstenaars, maar ook een permanente collectie van zijn kunstwerken. Reserveer vooraf voor de rondleidingen om 10, 11.30, 13.30, 15 en 16.30 uur. Het vissershuis is gelegen in het mooie natuurgebied van de Noordduinen, waar je tegelijk de openluchtexpo ‘Out of Office’ met werk van een 50-tal fotografen kunt meepikken. (MVO)