Hoeke Kermis komt na vele jaren terug

Organisatoren Frede Van In, Georges Tanghe, Mia Gentier en Eric Crul. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

De kermis is terug in de kleinste Damse deelgemeente Hoeke. Organisatoren Georges Tanghe, Mia Gentier en Frede Van In pakken in het eerste weekend van september uit met onder meer een ‘indian summer aperocafé, een barbecue en verzoeknummers door Fanfare Nooit Gedacht.

p

Op zaterdag 4 en zondag 5 september kunnen de Hoekenaars en bij uitbreiding alle sympathiserende Dammenaars opnieuw genieten van een échte kermis in het kleine dorpje langs de Damse Vaart. Niet voor tijd, want het is alweer een eindje geleden dat de Hoekenaars nog samen konden feesten. “De laatste echte kermis in Hoeke dateert alweer van 2013. In 2018 was er in organisatie van het Feestcomité Hoeke (onder aanvoering van Franky Verplaetse, red.) wel nog een wielerkoers en vorig jaar organiseerden wij een mini-versie van de kermis waarbij een fanfare door het dorp trok en zelfs bij de mensen aan huis verzoeknummertjes speelde”, vertelt Frede Van In.

Eerste kermis

De eerste kermis in Hoeke van de moderne geschiedenis werd in 1976 georganiseerd door Georges Tanghe die na jaren van onderbreking opnieuw actief is in de organisatie. “Die kermis werd toen georganiseerd om de nieuwe burgemeester (de eerste van de fusiegemeente Damme, red.) Daniël Coens feestelijk te verwelkomen. Op vraag van burgemeester Coens was ik toen vijfentwintig jaar lang voorzitter van de organisatie”, vertelt Georges Tanghe. “De kermis vond aanvankelijk plaats in en bij het toenmalige gemeenteschooltje van Hoeke. Later trokken we naar zaal Soetkin. We organiseerden onder meer ballonvaarten, een schijt je rijk-wedstrijd, volleybaltornooien en we lieten para’s parachutesprongen doen in de weide. Het waren mooie tijden. Ik heb er een fotoboek over bijgehouden.”

De laatste echte kermis in Hoeke dateert alweer van 2013

Pleintje

De organisatoren zorgden alvast voor een leuk programma voor de vernieuwde kermis. “Als locatie kozen we voor het pleintje voor de kerk dat in 2014 door het stadsbestuur werd heraangelegd. Het werd nog niet vaak gebruikt voor festiviteiten, dus dit is dé perfecte gelegenheid”, zegt Frede Van In. “We plaatsen daar een beige stretchtent. Op zaterdag vanaf 17 uur kan je er terecht om gezellig te aperitieven, onder meer met sangria. Om 20 uur start dan een traditionele drogeworstenkaarting. Op zondag kan iedereen die zich heeft ingeschreven (via hoekekermis@hotmail.com) en 13 euro heeft overgeschreven vanaf 12 uur aanschuiven voor de barbecue. Omstreeks 15 uur start fanfare Nooit Gedacht dan met het spelen van verzoeknummers die je vooraf via een mailtje kunt aanvragen.” (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.