https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Heuvelland kiest voluit voor recreatie in open lucht

Pipa Demeulenaere heeft de nieuwe folders van Heuvelland vast, José Lemahieu promoot de Heuvellandse wijnen en Bart Denys en schepen Bart Vanacker stellen het picknick arrangement voor.© (Foto EF)
Pipa Demeulenaere heeft de nieuwe folders van Heuvelland vast, José Lemahieu promoot de Heuvellandse wijnen en Bart Denys en schepen Bart Vanacker stellen het picknick arrangement voor.© (Foto EF)
Redactie KW

Aan het kunstproject ‘Les Ancêtres’ op het provinciedomein De Kemmelberg werd het toeristisch seizoen van Heuvelland voorgesteld. Dat dit in open lucht gebeurde heeft alles te maken met de geldende coronamaatregelen.

Ook dit jaar biedt toerisme Heuvelland een fris ogend en inhoudelijk sterk aanbod. Er werden daarvoor drie nieuwe brochures ontworpen: het toeristisch magazine, de praktische gids en de tips voor groepen.

Het merk ‘Heuvelland’ omvat drie troeven. “Dit zijn natuur en landschap, rust en landelijkheid, zorgeloos genieten en beleven,” vertelt schepen van toerisme Bart Vanacker. Ze behoren tot het DNA van Heuvelland en hierrond werden nieuwe arrangementen en producten ontwikkeld.”

Heuvelland wordt meer en meer een wijnland. De wijnproeverijen spelen hierop sterk in. “De wijnliefhebber kan voortaan op een locatie naar keuze een wijnsommelier boeken die dan ter plaatse de nodige Heuvellandse wijnen laat proeven. Op die manier willen we de band tussen de wijnbouwers van Heuvelland nog versterken,” duidt de schepen het arrangement. Jill Boudrez, José Lemahieu en Martin Lebon zijn de sommeliers van dienst. Dat wandelen de nieuwe nationale sport is heeft corona ons ondertussen wel geleerd. Heuvelland biedt dan ook in samenwerking met Ieper en Poperinge het Triootje Westhoek aan. “Het is een meerdaags wandelaanbod in de regio waarbij de logiesverstrekkers de taak op zich nemen om de bagage na te voeren. De vollledige route die gewandeld wordt via knooppunten is 88 km lang. In Heuvelland tekenden 14 locaties in op dit arrangement.”

Ook het picknicken in een open landschap in Heuvelland wordt een troef voor dit toeristisch seizoen. “Het nieuwe picknick arrangement zet toplocaties in de kijker met een ‘bak vol goesting’. Je kan kiezen uit vier exclusieve picknickplekken van waaruit je een wandeling of fietstocht kan starten voor of na de picknick. In de picknickmand zitten alleen maar streekproducten.” Om het arrangement op te starten werden deze 4 locaties geselecteerd. De speelzone Wijtschate met uitzicht op de Kemmelberg, het Provinciedomein Kemmelberg op de top van de Lettenberg. Het dorps onthaalpunt Westouter met speelzone en het Warandepark Kemmel eveneens met speelzone. Later volgen nog het Wijndomein Entre-Deux-Monts Westouter en Klein Zwitserland in De Klijte.

Speciaal voor de meerwaarde zoekers tenslotte komt Toerisme Heuvelland tenslotte met het nieuwe dagarrangement van de Korte 20ste eeuw. “Heuvelland is de enige gemeente die een link heeft naar de drie grote wereldconflicten. Voor de Eerste Wereldoorlog gaat het om de Duitse bunkers van Bayernwald in Wijtschate, voor de Tweede Wereldoorlog een bunker van de Franse Maginotlinie op de Zwarteberg en voor de Koude Oorlog de Belgische commandobunker onder de Kemmelberg.

Het kunstwerk ‘Les Ancêtres’ is ondertussen een nieuwe publiekstrekker in Heuvelland. Het kunstwerk werd in eind februari geopend en werd recent nog aangevuld met 2 nieuwe structuren welke de interpretatie zijn van de kunstenaar van de gevonden bronzen as-pin uit de tijd van de Kelten. Een as-pin is gewoon een metalen pin waarmee men een wiel vastmaakt aan de wagen, anders zou die afrollen. “De Kemmelberg is altijd een berg vol verhalen geweest. Als ‘berg’ in het vlakke landschap was het een toevluchtsoord voor de jager-verzamelaar, de eerste boer, de Kelt”, duidt duidt schepen van Toerisme Bart Vanacker dit kunstproject.

(MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.