Het marginaalste festival van het land: tiende editie van Kamping Kitsch Club belooft een stevige indruk na te laten

Na een jaar pauze zal de sfeer er ongetwijfeld goed inzitten (archiefbeeld)
Phebe Somers

Zo’n 18.000 festivalgangers zakken komende zaterdag volledig uitgedost in marcellekes, crocs en netkousen af naar Kortrijk voor de tiende editie van Kamping Kitsch Club, het grootste verkleedfeest van België. Enige vorm van klasse of elegantie zal daar niet te bespeuren zijn, en corona dankzij de CovidSafe-app hopelijk ook niet. Nog enkele tips zoals poëtisch op hun website beschreven: ‘Pakt oordoppen mee, always have safe sex & EHBO is your friend’.

Voor de organisatie is het alvast geen vuurdoop, door onder andere WECANDANCE hebben ze al ervaring met het organiseren van een festival dat werkt met het CovidSafe-ticket. “We hebben er echt wel al uit geleerd. We merken dat hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe vlotter alles verloopt”, aldus een woordvoerder van het festival. “Soms moet er ter plaatse nog iemand getest worden, maar daar zijn we dit weekend ook op voorzien. Bij voorgaande festivals werd er zelden tot nooit iemand de toegang geweigerd, iedereen weet waaraan ze moeten voldoen. Er worden trouwens ook veel ervaringen uitgewisseld tussen collega’s. We weten dat het er gelijkaardig aan toegaat op kleinere evenementen.”

Veilig maar uitgelaten

Dit weekend zal Hal 3 van Kortrijk XPO omgetoverd worden tot Covid Checkpoint. Daar worden 90 extra medewerkers ingezet om het CovidSafe-ticket te scannen en de goedgekeurde bezoekers een bandje te geven. Daarna mogen de maskers af en is er van social distancing geen sprake meer. Die extra inspanningen brengen natuurlijk ook kosten met zich mee. “Het is een financiële aderlating, dat is zeker. Maar het festival nog een jaar uitstellen, zou nog dramatischer geweest zijn, we hopen nu dus gewoon op een goeie editie”, klinkt het bij de organisatie. Of het een nóg wilder feestje dan normaal zal zijn? Volgens de organisatie is dat moeilijk: “Het gaat er altijd al gek aan toe. Ik denk dus niet dat er problemen zullen ontstaan doordat mensen er volledig over gaan. Wij kijken er alleszins enorm naar uit, na anderhalf jaar stilte volgt nu eindelijk de extase. Iedereen is het constante slechte nieuws kotsbeu. Het wordt een legendarische editie, een waar bevrijdingsfeest.”

Bezoekster Sharon: “We gaan dubbel en dik genieten”

“De laatste keer dat ik Kamping Kitsch heb bijgewoond, was in 2019, de eerste keer dat het festival op de Lange Munte plaatsvond. Ik kijk sowieso elk jaar uit naar dit festival, maar nu hebben we bijna twee jaar moeten wachten om ons nog eens echt uit te mogen leven. De sfeer zal dus zeker uitgelaten zijn. Ik ben alvast van plan om dubbel en dik te genieten”, vertelt Sharon Bonte (28) uit Harelbeke, centraal op de foto. “Het is wel het eerste evenement dat ik bijwoon waar wordt gewerkt met de CovidSafe-app, maar ik ben er eigenlijk vrij zeker van dat alles veilig zal verlopen. Zelf ben ik al volledig gevaccineerd, dus voor mij vormt die extra controle zeker geen probleem.”

Bart Vanneste: “Freddy De Vadder is helemaal niet marginaal”

© Kurt Desplenter Foto Kurt

Freddy De Vadder, het alter ego van komiek Bart Vanneste, is één van de klinkende namen die je op de affiche van Kamping Kitsch Club terugvindt. “Ik zal daar een presentatie doen, daarna een DJ-act met zotte visuals en een singalong. Het zal zeer woke zijn! Iedereen verwacht altijd dat ik anti-woke ben, maar nu zal ik ze een keer verrassen”, vertelt hij lachend. Het is Freddy’s eerste optreden sinds lange tijd, en als volledig gevaccineerde ziet hij het volledig zitten: “Je kan niet anders hé, in mijn sector, ik ga me niet voor elk optreden opnieuw laten testen! Ik zie het vree hard zitten, alles is tot in de puntjes voorbereid, dus dat komt goed. De sfeer zal sowieso uitgelaten zijn, toch zeker niet minder dan anders, maar het zal schoon zijn.” Toch is hij een beetje verontwaardigd door de vraag om te komen optreden: “Ik was wel een beetje geaffronteerd dat ze mij vroegen om naar zo’n marginaal festival te komen. Want Freddy De Vadder is écht gene marginaal!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier