Het lekkerste uit de streek verwacht jou op 3 oktober

De presentatie van Da'Smakt, de opvolger van Damme Culinair. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

Op zondag 3 oktober heeft de zeventiende editie van het streekproductenfestival in Damme plaats, voortaan onder de nieuwe noemer ‘Da’Smakt’. Met tot dusver opvallend minder deelnemers dan vroeger, maar wel met gratis shuttlebussen voor bezoekers uit de omgeving.

“Vorig jaar kon Damme Culinair door de coronacrisis niet doorgaan. Onder de naam Da’Smakt boden we toen ontbijt- en bierpakketten aan om de smaak van Damme toch thuis te brengen”, zegt schepen voor Toerisme Rik Strubbe (CD&V+). “De naam Da’Smakt bleef hangen en daarom wordt het ook de naam voor ons streekproductenfestival dat we dit jaar quasi zonder beperkingen kunnen organiseren. En omdat de ontbijt- en bierpakketten vorig jaar zo’n succes waren, brengen we die ook terug. Mensen die al een voorproefje willen, kunnen hun pakket – uiteraard na bestelling – op zondag 26 september afhalen in de tofste drive-in van het land: de voorzijde van het stadhuis.”

De pakketten kunnen tot en met 20 september online besteld worden via www.visitdamme.be/dasmakt. Ontbijtpakketten kosten 31 euro voor twee volwassenen, en 17 euro voor twee kinderen. Een bierpakket kost 16 euro.

Het streekproductenfestival zelf vindt plaats op het marktplein, in de tuin van Huyse de Grote Sterre, in de Jacob van Maerlantstraat en in de hallen van het stadhuis.

Een ontbijt- of bierpakket kan je een weekend eerder al in huis halen

“Om het de bezoeker zo gemakkelijk mogelijk te maken voorzien we opnieuw twee gratis nostalgische shuttlebussen, in samenwerking met de organisatie Nostalbus, die alle Damse woonkernen maar ook Male, Assebroek en Sint-Kruis aandoen”, gaat toerismeschepen Strubbe verder.

Tot dusver hebben zestien producenten, acht handelaren, twee Damse verenigingen en twee Damse traiteurs hun deelname bevestigd. Dat is merkelijk minder dan bij de recentste editie. Jarenlang grote sponsor en mede-organisator Belgomilk, met Brugge Kaas als bekendste product, is er alvast niet meer bij.

“Zoals bekend kon het evenement vorig jaar niet doorgaan door de coronacrisis en de twee daaraan voorafgaande jaren werden we fel geplaagd door regen en onweer”, verduidelijkt Strubbe. “Dat verklaart wel enigszins waarom we nu iets minder inschrijvingen hebben, maar ik wil benadrukken dat geïnteresseerde producten of handelaren zich nog steeds kunnen aanmelden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.