Grootste kerstmarkt van een dag in Lauwe gaat niet door, ook alle andere stedelijke evenementen in Menen afgelast

© archief CLL
Christophe Lefebvre

Donkere wolken pakken zich samen boven de Lauwse Kerstmarkt. Het nieuwe pakket aan maatregelen maakt het volgens burgemeester Eddy Lust onmogelijk om het evenement op een veilige manier te organiseren.

11 december moest de dag van de wedergeboorte worden. De kerstmarkt van Lauwe, de grootste eendagsmarkt van West-Vlaanderen, lokte jaarlijks duizenden bezoekers naar de het centrum. Vorig jaar werd de markt afgelast, voor het eerst in de geschiedenis van het evenement, als een rechtstreeks gevolg van de toen geldende maatregelen en lockdown.

Toen eerder dit jaar de teugels werden gelost en de vaccinatiecijfers een recordniveau haalden, mocht weer luidop worden gedroomd van een kerstmarkt. Verschillende handelaars begonnen te plannen, verenigingen startten met de bouw van hun standjes en tijdens de meest recente gemeenteraad werd zelfs de regelgeving omtrent alcohol op de markt unaniem goedgekeurd.

Gezicht sprak boekdelen

Helaas zit het venijn in de staart. De coronacijfers stijgen aan een recordtempo en de druk op de ziekenhuizen bracht de federale regering ertoe hard in te grijpen. Na het overleg van gisteren, woensdag, was het vandaag aan de burgemeesters en de gouverneur. Bij het verlaten van het overleg sprak het gezicht van Meens burgemeester Eddy Lust al boekdelen.

“Neen, het is op zich niet verboden”, klonk het bij de burgervader. “Maar echt goed ziet het er toch allemaal niet uit. We moeten nu intern nog overleggen hoe we de zaken gaan aanpakken, alleen lijkt het me onwerkbaar met de maatregelen die er nu zijn. Hoeveel mensen gaan we niet moeten inschakelen om de CST’s of zelfs tests te gaan controleren? Wat met de mensen die langs het parcours van de kerstmarkt wonen? Moeten die dan gewoon binnen blijven of zich laten testen?”

“En wat met de horeca uit het centrum? In hun zaak moet iedereen blijven zitten maar net buiten de deur kan dan weer alles? Dit is vragen om problemen. Ik wil nog niet gezegd hebben dat het afgelast is, alleen zal het erg moeilijk worden om het geheel te laten doorgaan.”

Ook alle andere evenementen geanuleerd

Kort daarna liet de burgemeester weten dat de kerstmarkt in Lauwe niet doorgaat. Andere bronnen binnen het stadsbestuur lieten ondertussen al weten dat ook alle komende evenementen, door de stad georganiseerd, meteen afgelast zijn. Bijeenkomsten die nog voor de ingang van de nieuwe beperkingen op de agenda stonden, werden eveneens geannuleerd.

Het is intussen van 2019 geleden dat de kerstmarkt plaatsvond. De kerstmarkt in Lauwe is de grootste eendagskerstmarkt van West-Vlaanderen, goed voor zo’n 150 kraampjes en duizenden bezoekers.

(CLL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.