Grensrock 2021 geannuleerd: “We gaan nu herbronnen”

Het wordt nog een jaartje wachten voor we weer kunnen feesten op Grensrock.© GF
Het wordt nog een jaartje wachten voor we weer kunnen feesten op Grensrock.© GF
Christophe Lefebvre

Wat het lichtpunt van heel wat Menenaars moest worden, draaide uit op een sisser van formaat. Grensrock 2021 gaat, net zoals editie 2020, niet door. “We gaan van dit extra jaar gebruik maken om onszelf opnieuw uit te vinden” horen we bij het bestuur.

Bij muziekliefhebbers, in zowel de grensgemeente als ver daarbuiten, staat het laatste weekend van juni jaarlijks aangestipt in iedere agenda. Grensrock is een fenomeen en staat ieder jaar garant voor een indrukwekkende affiche. 2020 werd het jaar van de noodgedwongen annulering en alle hoop werd gezet op editie 2021, helaas.

Niet haalbaar

“Om te beginnen staat het vaccincatiecentrum van Groot-Menen eigenlijk op het terrein dat we gebruiken”, vertelt Tim Lefever, bestuurslid van de VZW achter het festival. Hij probeert het nu positief in te zien. “Stiekem hadden we gehoopt dat het vaccinatieplan ondertussen al op volle toeren zou draaien, maar helaas haalde de realiteit ons in. Praktisch is het dus sowieso al niet haalbaar om Grensrock te gaan organiseren. Dan heb je natuurlijk ook de rest van het vraagstuk. Is het raadzaam een festival te organiseren, wetende dat niet iedereen volop en in alle veiligheid kan genieten? Een festival is zingen, dansen, een glas drinken en genieten zonder grenzen. Je kan onmogelijk gaan beginnen met het opleggen van beperkingen bij een evenement waar mensen zich volledig kunnen laten gaan.”

Tijd om te brainstormen

Het extra sabbatjaar zal door de organisatie worden gebruikt om de identiteit van het oer-Meense festival onder de loep te nemen. “Grensrock is al jaar en dag een succesvol en stevig recept” gaat het verder. “Toch mag dat niet de reden zijn om onszelf niet in vraag te stellen. Misschien is het tijd voor een Grensrock 2.0, een nieuwe of vernieuwde versie van het beproefde recept dat meer op de toekomst is gericht? Het zal een jaar van brainstormen, vergaderen en nadenken worden. Wat wel zeker is, is dat we in 2022 opnieuw van de partij zullen zijn. Door onze aparte manier van werken hebben we, ten gevolge van de pandemie, geen financiële put gemaakt. Grensrock brengt niets op, maar kost ook helemaal niets. Van schulden is dus geen sprake. De affiche van 2021 stond vast, we gaan dus proberen om die artiesten voor volgend jaar opnieuw te boeken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.