Gregoriaans Festival Watou herdenkt overleden stichter met tweedaagse

Bernards echtgenote Martine en kinderen Benoit en Bénédicte noemen het roer over en willen van deze editie een eerbetoon maken aan hun man en vader. (gf)
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Het Internationaal Gregoriaans Festival van Watou brengt dit jaar een ‘In Memoriam’-editie, ter ere van bezieler Bernard Deheegher, die vorig jaar overleed. Zijn gezin zet de organisatie kleinschaliger maar met evenveel passie verder. Op 25 en 26 mei zakken acht Gregoriaanse schola’s en ensembles uit Europa en Azië af naar Watou.

Bernard Deheegher was de bezieler en voorzitter van het driejaarlijkse evenement. Voor alle manifestaties samen lokte het festival ongeveer tienduizend bezoekers. De vorige editie vond plaats in mei 2018. H

et festivalprogramma voor 2021 werd integraal verplaatst naar 2022. Op 13 oktober 2021 overleed Bernard thuis in Watou, waar hij liefdevol omringd werd door zijn gezin, aan kanker. Hij is 70 geworden.

Na rijp beraad heeft de festivalorganisatie beslist de veertiende editie om te vormen naar een tweedaagse ‘In Memoriam’-editie, als eerbetoon aan het levenswerk van Bernard.

Overlijden en corona

“Het wordt een bijzondere editie, de eerste zonder papa, die stichter en bezieler was en die aan het roer stond”, zegt dochter Bénédicte. Samen met haar broer Benoit en haar moeder Martine neemt ze de organisatie voor haar rekening. “De organisatie van deze editie was al heel ver.”

“Toen papa kwam te overlijden, dachten wij ook even: ‘Hoe gaan we dit aanpakken?’ De kennis die papa had, hebben wij niet. Alle aspecten, het overlijden van papa en de coronacrisis, deden ons beslissen om deze editie kleinschaliger te laten doorgaan.”

Het festival was een tiendaagse, waarbij 450 professionele stemmen uit 26 koren en vier continenten werden verwelkomd in Watou. “De zwaarte van de organisatie ligt nu bij ons, terwijl dat vroeger bij papa was en wij hem ondersteunden waar we konden. Een tiendaagse organiseren zou voor ons niet haalbaar zijn. We willen klein beginnen, om alles onder controle te houden. Het is de eerste editie zonder papa, dus leek het ons ook gepast om er een herdenkingseditie van te maken.”

Op 25 en 26 mei treffen acht hoogstaande Gregoriaanse schola’s en ensembles uit Europa en Azië elkaar in het West-Vlaamse grensdorp. Alle concerten en liturgische vieringen vinden plaats in de Sint-Bavokerk.

Kwaliteit

“De kwaliteit van de koren en ensembles blijft onveranderd hoog en professioneel. Het festival blijft het belangrijkste forum ter wereld voor dit muziekgenre. Het thema van deze editie luidt: ‘Van verstilling tot ingetogen blijdschap’. Hiermee willen we expliciet onze bezieler en papa herdenken.”

“De ensembles en bezoekers zullen de verstilling van Watou ten volle kunnen herontdekken. Daarnaast willen we een ingetogen blijdschap uitdragen, uit dankbaarheid, omdat we deze tweedaagse – met steun van velen – konden realiseren en om de Gregoriaanse revival, waarvoor papa altijd heeft geijverd, verder te stimuleren.”

De ensembles zijn enthousiast en bereidwillig om deel te nemen aan deze editie. “De deelnemers ontwikkelden een hechte band met het festival en bouwden een diepe vriendschap op met papa. Het samenstellen van een concertprogramma rond het thema verliep in harmonie, net door de connectie die ze met hem deelden.”

Hoop

Vox Clamantis uit Estland brengt een muzikale ode aan Maria. Graces & Voices geeft dan weer inhoud via de boodschap ‘Spes Mea’. Dit internationale vrouwelijke ensemble bestaat uit professionele musici uit Oostenrijk, Wit-Rusland, Letland en Litouwen.

“We hebben allemaal hoop nodig. De wereld heeft nu, meer dan ooit, hoop nodig. Een van de boodschappen die papa via het festival wilde brengen, was de mensen te laten ontdekken dat het Gregoriaans een bron van hoop kan betekenen.”

“Nieuw is de deelname van het harmonieorkest De Speelschare, dat tijdens het openingsconcert in dialoog gaat met het Choeur Grégorien de Paris. Het orkest zal een muzikale hulde brengen aan papa.” Uiteraard mag Cum Jubilo niet ontbreken. De damesschola uit Watou werd in 1976 opgericht door Bernard Deheegher. Sinds 2011 wordt het koor geleid door Isabelle Theodon.

Liturgisch luik

Er zijn ook drie liturgische vieringen. “Er wordt traditioneel een evenwicht tussen eucharistie en officie aangeboden. De slotvesper, op donderdag 26 mei, wordt door alle koren in unisono, één van hart en één van ziel, gezongen.”

Op 25 mei wordt om 17 uur begonnen met de eerste vesper voor het feest van Onze-Lieve-Heer Hemelvaart; om 20 uur is er een avondconcert. Op 26 mei start de hoogdag om 10.30 uur, met de hoogmis. Om 15 uur is er het namiddagconcert, gevolgd door de slotvesper om 17.30 uur.

De volledige programmatie vind je op www.festivalwatou.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier