Gouden Boomstoet raakt niet klaar: event twee jaar uitgesteld

De praalwagens voor de Gouden Boomstoet worden herwerkt. © PDV
Piet De Ville

De Gouden Boomstoet, die de rijke geschiedenis van Vlaanderen en Brugge evoceert, blijkt niet tijdig klaar te geraken en wordt twee jaar uitgesteld. Dat bevestigt burgemeester Dirk De fauw.

De stoet, die sinds 1958 om de vijf jaar uitgaat, zou volgens de voorziene planning in organisatie van vzw Brugge Plus plaatsvinden in augustus 2022, maar wordt dus opgeschoven naar 2024.

“Met het schepencollege konden we ons niet helemaal vinden in het voorstel voor de stoet dat Brugge Plus ons voorlegde”, verduidelijkt burgemeester Dirk De fauw.

Te weinig Brugs

“Op zich zou het wellicht een mooie stoet zijn, maar de link met Brugge was in veel te kleine mate aanwezig. Het zou bij manier van spreken een stoet worden die ook in Gent zou kunnen uitgaan. We vrezen dat de Bruggelingen zich hier niet in zouden kunnen vinden. Dus hebben we gevraagd aan de mensen van Brugge Plus om de stoet te herwerken met onder meer ook herkenbare praalwagens. Het bleek echter niet mogelijk om dat organisatorisch en materiaal-technisch klaar te krijgen tegen de beoogde datum. Daarom beslisten we om de stoet meteen door te schuiven naar de zomer van 2024.”

Voor- en tegenstanders

De jongste editie van de Praalstoet van de Gouden Boom, zoals die officieel heet, vond plaats in 2017. Toen was het al een licht gemoderniseerde en wat ingekorte versie.

Die had veel voorstanders, maar ook tegenstanders, zoals N-VA-politicus Pol Van Den Driessche die hekelde dat enkele scènes geschrapt werden uit politiek-correcte overwegingen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.