Gigantische octopus spoelt aan op het strand van De Panne voor Beaufort 2021

De octopusis klaar voor vertrek naar het strand.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVQ
De octopusis klaar voor vertrek naar het strand.©MYRIAM VAN DEN PUTTE MVQ
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Als kunstminnende gemeente kijkt De Panne vol spanning uit naar 27 mei, de start van de zevende editie van de triënnale voor hedendaagse kunst aan zee, Beaufort 21. Blikvanger wordt dit jaar de gigantische octopus van de Franse artieste Laure Prouvost.

De octopus zal een vaste plaats krijgen op het strand van De Panne en zal deel uitmaken van het permanente Beaufort Beeldenpark, de grootste openluchttentoonstelling van het land met 30 bijzondere kunstwerken die nog beter tot hun recht komen met de zee, de kust als uniek decor.

De octopus is een creatie van de Franse kunstenares Laurez Prouvost (°1978), die opgroeide in het Franse Croix. Ze studeerde aan het Goldsmiths College en Central St Martins in Londen. Ze heeft ateliers in Antwerpen en Londen. Nu woont en werkt ze in Antwerpen. In 2011 won Prouvost de Max Mara Prize en in 2013 kaapte ze als eerste Franse kunstenares de prestigieuze Turner Prize voor levende kunst weg voor haar videowerk en installatie Wantee. In deze installatie heeft ze de woonkamer van haar fictionele grootvader, zogezegd een conceptuele kunstenaar In haar werk, nagebouwd. Ze laat zien wat er nog van zijn werken overblijft nadat hij werd verstoten door de kunstwereld.

In haar werk, dat bestaat uit videokunst, installaties en schilderijen, onderzoekt Prouvost de bestaande verbindingen tussen taal, beeld en perceptie. In haar films benadert ze haar toeschouwers vaak op een directe manier. Ze manipuleert de zintuigen met snel bewegende beelden, teksten en geluidsfragmenten om zo een fysieke ervaring te creëren. Meestal vertrekt de kunstenares vanuit video waarrond ze een installatie bouwt. Belangrijke elementen in haar werk zijn verhalen, dromen, taal en verbeelding.

Octopus

In 2019 vertegenwoordigde Laure Prouvost Frankrijk op de 58ste Biënnale van Venetië met het werk Deep See Blue Surrounding You/Vois Ce Bleu Profond Te Fondre. Naast een videowerk bestond de installatie uit een octopus van Venetiaans glas die de kunstenares liet maken in Murano. Laure Prouvost is gebiologeerd door de octopus, een zeewezen dat regelmatig opduikt in haar video’s, sculpturen, (geluids)installaties en performances.

Ook in De Panne spoelt nu een gigantisch exemplaar aan. De tentakels symboliseren hoe Prouvost – eveneens aangespoeld in het meertalige België – zich tussen de verschillende culturen en vormen van communicatie moest manoeuvreren. De hulpeloosheid van de octopus is slechts een illusie: hij spreidt zijn tentakels uit over het zand en tast met zijn zuignappen voorzichtig de omgeving af.

Zijn gedachten, aanrakingen en bewegingen versmelten; dit vormt zijn grootste troef én overlevingsstrategie. Die tactiliteit is ook kenmerkend voor het oeuvre van Prouvost. Met een krachtige leuze spreekt ze de toeschouwer rechtstreeks aan, en dompelt hem zo onder in een bijzonder sensoriële omgeving. Prouvost vergelijkt bovendien de octopus met de menselijke ‘ways of coping’: de octopus houdt onder andere een telescoop en een stekker stevig vast in de tentakels die begroeid zijn met mosselen en borsten. Zo ook een laars van een van de ruiters van het kunstwerk ‘Men’ van Nina Beier op de golfbreker in Nieuwpoort.

Inspirerend werk

Cindy Verbrugge, schepen van Cultuur: “Een inspirerend werk met een vleugje humor, een duidelijke link met zee en strand. Ik ben fier dat we opnieuw met een pronkstuk kunnen uitpakken. Opnieuw een beetje meer kunst met een grote K in De Panne. In de toekomst zal een strandwandeling meteen ook een ‘culturele kunstwandeling’ worden, langs onze andere iconische blikvangers zoals De Drie Wijsneuzen, de reus Christophorus, Westerpunt…”

Bram Degrieck, burgemeester: “Het werk van Laure Prouvost is er vaak ‘eentje met een hoek af’. Ik hou daarvan. Het is fijn dat objecten in de open ruimte kunnen aanzetten tot denken, controverse of bewondering. Laure Prouvost is een rising star in het Franse kunstlandschap. We zijn bijzonder tevreden met de keuze!”

Beaufort is een driejaarlijks kunstproject dat zich van 27 mei tot 7 november opnieuw uitstrekt over de Belgische kust. Tijdens deze zevende editie van de triënnale voor hedendaagse kunst aan zee worden de bijzondere kwaliteiten van Beaufort benadrukt: het decor van de zee, de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn. Naast de vele nieuwe artistieke projecten die worden gerealiseerd, zijn nog steeds meerdere iconische werken uit de voorbije edities te zien langs de Belgische kust. Het Beaufort Beeldenpark bestaat ondertussen uit maar liefst 30 kunstwerken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten