Geen kerstmarkt in Tielt: “Zonde, want het zou een topeditie geweest zijn”

© TM
Redactie KW

Er zal dit jaar geen kerstmarkt zijn in Tielt. Met de stijgende coronacijfers wil de organisatie geen enkel risico nemen. “Maar de beslissing is met veel pijn in het hart genomen, want het beloofde een topeditie te worden met zo’n 32 standjes”, verzucht voorzitter van de kerstmarkt Claude Taelman.

Op 11 en 12 december had de markt in Tielt het decor moeten vormen van een gezellige kerstmarkt. Rond de Halletoren zouden zo’n 32 standjes komen en ook de stad zou voor randanimatie zorgen. In de tramstraat zou zelfs een kermis staan. Alleen kwam dinsdag het nieuws dat de kerstmarkt dan toch niet doorgaat. Een bittere pil om te slikken voor kerstmarktvoorzitter Claude Taelman.

Niet garanderen dat mensen de regels volgen

“De kerstmarkt moest volledig afgesloten zijn en we moesten ook werken met het CST. Daarnaast was er mondmaskerplicht en moest er zittend geconsumeerd worden. Al was dat op zich nog te doen”, vertelt hij.

Alleen kan Taelman naar eigen zeggen niet garanderen dat iedereen de regels volgt en dan zou vooral de organisatie daar de dupe van zijn. “Wij kunnen wel proberen om iedereen de maatregelen te laten volgen, maar we kunnen dat niet garanderen natuurlijk. En stel dat iemand uiteindelijk geverbaliseerd wordt omdat hij de maatregelen niet volgt, krijgen wij als organisatie ook een forse boete.”

Kosten vallen mee

De organisatie besloot dan ook om geen risico te nemen en het evenement af te gelasten. Taelmans eerste jaar als voorzitter eindigt dan ook in mineur. “Het is echt zonde, want we gingen er in team een fantastisch jaar van maken. 32 standjes en een kermis erbij, dat ging wat geven. Maar het heeft niet mogen zijn”, baalt hij.

Gelukkig zal de financiële kater meevallen. “We hadden gelukkig nog niet zo veel kosten. Dat had anders geweest als we later hadden beslist om te annuleren. Maar we hebben niet het gevoel dat de coronasituatie snel zal verbeteren, integendeel. Daarom kozen we het zekere voor het onzekere”, besluit hij.

Sms-actie gaat door

De sms-actie met de smeltende ijsblok op de markt blijft wel behouden. Het bedrag van elke ingezonden sms gaat integraal naar de Tieltse afdeling van het Rode Kruis om er een ambulance mee te helpen financieren.

(TM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.