Geen confetti meer tijdens carnaval

Redactie KW

In navolging van meer dan 57 carnavalsgemeentes zal Knokke-Heist vanaf 2022 het gebruik van confetti en serpentinesprays niet meer toelaten op openbaar domein.

Daarmee volgt het schepencollege het unanieme advies van de werkgroep Carnaval, die bestaat uit karrenbouwers, lokale horeca-ondernemers en het Hof der Prinsen. “De overlast op gebied van duurzaamheid is te groot geworden en daar zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor”, klinkt de motivatie.

Slechte kwaliteit confetti

“Carnaval en confetti gaan al zeer lang hand in hand en daarom is deze beslissing niet evident”, zegt het gemeentebestuur. “Toch had de werkgroep carnaval niet veel tijd nodig om in te zien dat het de enige juiste beslissing is.”

Een van de grote redenen is de achteruitgang van de kwaliteit van confetti in de stoeten. Het is volgens de kustgemeente al geruime tijd aan de gang: confetti wordt vervangen door papierafval, dat vaak gepaard gaat met snippers en poeder.

Aanslag op het milieu

“De originele confetti is duur geworden in aankoop en het alternatief is een vieze troep. Het gevolg daarvan is dat het voor de gemeentelijke diensten steeds minder evident is om de straten van Heist net te maken na het feest”, klinkt het.

“Bovendien moeten we een voorbeeld durven stellen op gebied van duurzaamheid. Vele kinderen zijn betrokken in de carnavalsevenementen en je krijgt het maar moeilijk uitgelegd dat ze tijdens het vierdaagse feest alle afval op straat mogen gooien. Daarnaast zijn de tonnen confetti die moeten worden verwerkt door de dienst Stadsonderhoud een aanslag op het milieu en dat is niet meer van deze tijd. “

Snoep als alternatief

Toch is er ook een positieve noot, want het gemeentebestuur wil deelnemers van de stoeten ondersteunen in het uitdelen van snoepgoed. De originele betekenis van confetti verwijst eigenlijk naar ‘suikergoed’ en daarom zal het gemeentebestuur de praalwagens stimuleren om dit meer te doen en hen daarbij helpen door snoep ter beschikking te stellen. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier