Garnaal maand lang in de kijker in Nieuwpoort

Charles Beuckels en Francine Dalle © IV
Redactie KW

De hele maand oktober viert Nieuwpoort ‘Maand van de Garnaal’. Een uitgebreid programma belicht de vele facetten van deze Noordzeedelicatesse. De Stad en Promovis vzw werken hiervoor samen met verschillende Nieuwpoortse vishandels en -restaurants. Nieuw dit jaar is de kookwedstrijd ‘Vedette Crevette’.

Om het belang van de garnaal te onderlijnen, pakken de Stad en Promovis vzw voor de derde keer uit met ‘Maand van de Garnaal’. Hierbij worden alle sterkhouders van de Nieuwpoortse garnaal samengebracht. Voor visserijschepen Kris Vandecasteele (CD&V) heeft het evenement een groot onderrichtend en promotioneel belang. “Via allerhande activiteiten ontdek je het verhaal van de garnaal en proef je de vele schakeringen van deze ultieme Noordzeelekkernij. Cruciaal is dat we met ‘Maand van de Garnaal’ de verbinding maken tussen educatie, het culinaire aspect en pure smaakbeleving. Iedereen mag van de garnaal genieten.”

Op zaterdag 8 oktober nodigt Promovis vzw je uit aan tafel voor een uitgebreide garnaallunch. Zaal Iseland in de stedelijke Vismijn wordt voor de gelegenheid omgevormd tot een groot garnalenrestaurant.

Zondag 9 oktober belooft een hoogdag te worden voor echte garnaalliefhebbers. In de stedelijke Vismijn kunnen kijklustigen om 10 uur de aankomst en het lossen van het vissersschip N.116 Nostalgie gadeslaan. Daarna is er gelegenheid om aan boord te gaan van dit authentieke vissersvaartuig.

Verder staat een garnaalpelwedstrijd op het programma. Wie in 45 minuten het meest soortgelijk gewicht aan gepelde garnalen overhoudt, wordt Nieuwpoorts kampioen. Er kunnen maximaal 30 deelnemers deelnemen. Hoogtepunt van de Dag van de Garnaal is de kookwedstrijd Vedette Crevette, een organisatie van Stad Nieuwpoort en het gastronomiefestival Foodfront.

Vedette Crevette

Deelnemers aan Vedette Crevette gaan creatief aan de slag met de Nieuwpoortse garnaal en andere lokale producten. Welke chef de overwinning binnenhaalt, wordt bepaald tijdens een spannende live kookproef. De eindwinnaar draagt een jaar lang de eretitel Vedette Crevette, ontvangt een restaurantbon van 150 euro én presenteert zijn of haar winnende gerecht op Foodfront. De laureaat en het bekroonde gerecht worden ook opgenomen in het nieuwe boek ‘De Nieuwpoortse Garnaal, verhalen en recepten’.

Op zaterdag 29 oktober pakt de Stad uit met De Garnalenroute, een leuke verrassingsparcours met authentieke vertellingen en smakelijke garnalenhapjes. Afsluitend is er een passend drankje.

Op verschillende data in oktober geeft De Spanjaardbank demonstraties garnaalkruien. De vangst wordt nadien gekookt en gratis uitgedeeld op de Zeedijk, ter hoogte van De Barkentijn.

Voor burgemeester Geert Vanden Broucke is de geanimeerde rondleiding Van Pittig Bruintje tot Grijze Garnaal een must-do: “De Vismijn speelt een sleutelrol in het Nieuwpoortse vissersleven. Tijdens de Maand van de Garnaal krijg je elke donderdagmorgen de prachtkans om een kijkje te nemen achter de schermen van de Vismijn. Je volgt een gesimuleerde visveiling en maakt van dichtbij kennis met de aangemeerde vissersschepen. Als afsluiter geniet je van een portie ‘versche gernoazen’ met een frisse Rodenbach.”

Voor de kleinste bezoekers is het uitkijken naar zaterdag 16 oktober. Kinderboerderij De Lenspolder trekt naar het strand aan het Loodswezen en daagt je er uit voor tal van Gust Garnaalopdrachten.

Op zondag 30 oktober kunnen jonge creatievelingen deelnemen aan een knutselworkshop met Proper Strand Lopers- ambassadeur Christel Patfoort. Je leert garnalen maken uit strandafval.

Het volledige activiteitenaanbod komt aan bod in het Beleef Nieuwpoort-pocket. Het boekje stelt de Nieuwpoortse vishandelaars voor en laat je kennismaken met tal van lokale visrestaurants die de garnaal prominent op hun menukaart plaatsen. Het is verkrijgbaar bij de deelnemende horecagelegenheden, vishandelszaken en de Dienst Toerisme.

(PG)

Info en inschrijven: www.visit-nieuwpoort.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.