https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Gardeboe slaat weer toe in Oekene

Bert Bintein, Bart Deforche, Krien Debeuf, Geert De Milde, Marnik Desal en Frederic Declercq zijn blij dat de Gardeboe opnieuw gewoon op het dorpsplein kan georganiseerd worden. (foto SB) © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Thomas Dubois

De auto’s op het dorpsplein maken volgende week opnieuw plaats voor een feestelijke tent, dus dat betekent dat de jaarlijkse Garde-boefeesten er weer aankomen. Na een mini-editie op de parking aan Sinnfoort trekken ze opnieuw naar de vertrouwde locatie voor tal van activiteiten. Nieuw is de stratenloop op zaterdagnamiddag.

De Gardeboefeesten blijven het evenement van het jaar in Oekene, het moment om te verbroederen in de tent op het dorpsplein en te klinken. Na een aangepaste editie in 2020 kiest het Gardeboecomité opnieuw voor een tent op het dorpsplein.

“Vorig jaar mocht er halfweg september even meer en dus konden we toch uitpakken met een grote openluchtactiviteit in bubbels op de parking van Sinnfoort. Dat was, mede dankzij het stralende weer, een groot succes”, vertelt Gardeboe-voorzitter Frederik Declercq. “Het was een van de laatste activiteiten die nog konden plaatsvinden, want enkele weken later werd alles opnieuw toegegooid wegens het coronavirus. We zijn dus erg blij dat we toch iets konden doen met de Gardeboe. Een jaartje overslaan is nooit een goed idee.”

Dit jaar vinden de Gardeboefeesten van donderdag 16 tot zondag 19 september plaats.

Covid Safe Ticket

“Beginnen doen we met het klassieke concert Oekener Festspiele, georganiseerd door Joris Olivier in de Sint-Martinuskerk. Na enkele jaren is het evenement uitgegroeid tot een vaste waarde, de perfecte opener van de vierdaagse. Omdat de corona-omstandigheden er nu toch een stuk beter uitzien dan een jaar geleden, kiezen we vanaf vrijdag opnieuw voor een tent op het dorpsplein. De tent wordt iets kleiner, maar wel volledig open en buiten komt er een groot loungeterras. Op die manier zorgen we voor extra ventilatie en is er meer ruimte voor de mensen die buiten zitten. De Gardeboefeesten worden overigens georganiseerd volgens het Covid Safe Ticket-principe. Wie in de tent of op het terras wil, moet het certificaat kunnen tonen.”

“We zorgen voor een feestelijke aankleding, rondom staan er eetkraampjes, springkastelen en kermiskramen”, gaat Frederik verder. “Ook dit jaar werken we samen met externe verenigingen. Zo palmt de KSA de tent in op vrijdag voor hun fuif, in De Platte Tube kun je dan terecht voor een streekbierenavond.”

Blijvertje

“Op zaterdag beginnen we om 14 uur met een gratis kindernamiddag”, pikt bestuurslid Bert Bintein in. “Nog op zaterdagnamiddag is er de eerste editie van de Veloman Stratenloop, met eerst een kids run en om 15 en 16 uur de start van respectievelijk 5 en 10 kilometer. De respons is alvast erg positief. We hopen dat de stratenloop een blijver wordt en wie weet kunnen we op termijn aansluiten bij Roeselare Loopt.”

’s Avonds is er dan de achtste editie van ‘I Love The Music’, met deejays zoals Blvckprint, Da Rick, Bolle, Michiel Cnudde, én een battle met twee lokale helden: DJ Stefaan vs DJ Bouderez. Tickets hiervoor kosten 8 euro.

“Op zondag, tot slot, gaan we voor een Italiaanse sfeer tijdens het aperitief en de smulmarkt op het dorpsplein. Vorig jaar kozen we een eerste keer voor een smulmarkt, toen met Frankrijk als thema. Afsluiten doen we met een optreden van Hits On Tour en natuurlijk de fuif in De Platte Tube.”

Alle activiteiten zijn gratis, behalve de fuif, de stratenloop en ‘I Love The Music’.

“Als het weer meezit, rekenen we op een topeditie, maar eigenlijk zijn we vooral blij dat we opnieuw de Gardeboe kunnen organiseren zoals altijd, met niet te veel beperkingen. We willen de mensen samenbrengen, dat is het bijzonderste!”

(TD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.