Fotografen zij aan zij in verlaten slachthuis in Izegem

80 fotografen kwamen het verlaten slachthuis Verbist fotograferen. Volgende week zijn er nog eens 80 ingeschreven. © FM

Het was een komen en gaan van fotografen in het voormalige slachthuis Verbist in de Gentseheerweg in Izegem. Jaarlijks wordt vanuit de stad een fotoshoot op een onverwachte locatie georganiseerd. Dit keer waren het de verlaten bedrijfspanden waarop werd scherpgesteld.

Het is in Izegem al een aantal jaar de traditie om een ongebruikelijke locatie open te stellen voor beroeps- en hobbyfotografen. Schepen van Cultuur en Erfgoed Kurt Himpe is de drijvende kracht hierachter. Onder zijn impuls kon eerder al gefotografeerd worden in kasteel Wallemote, het verlaten klooster van de paters Kapucijnen, de voormalige drukkerij Strobbe en het verlaten klooster de Pélichy.

Extra fotodag

Dit keer was dus slachthuis Verbist aan de orde. 80 fotografen maakten hun opwachting. “Volgende week komen er nog eens zoveel”, aldus Kurt Himpe. “Door de grote belangstelling hebben we een extra fotodag voorzien. Er kwamen zelfs mensen uit Duitsland. Het concept raakt goed ingeburgerd.”

Velen waren onder de indruk van de grootte van de site, anderen vonden het jammer dat alle bedrijfsinstallaties verdwenen waren. “Dit hebben we nochtans vooraf meegegeven, dat het om verlaten en ontmantelde bedrijfspanden ging.” De meeste fotografen sprongen echter heel creatief om met wat nog restte van laadkaaien, alu-bekleding van de koelruimtes en elektronische schakelborden.

Enkele fotografen komen zelf al met suggesties af voor volgende editie: de gewezen cinema Tijl, die vandaag met de Open Monumentendag uitzonderlijk nog eens open was, werd een aantal keer genoemd. “We zullen zien wat mogelijk is”, besluit de schepen.

(MI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.