Foorreizigers niet blij met schrappen van Meifoor

Gezellig slenteren op de Meifoor zit er ook dit jaar niet in. (foto DC)
Gezellig slenteren op de Meifoor zit er ook dit jaar niet in. (foto DC)
Redactie KW

Door de coronacrisis zal er dit jaar geen Meifoor kunnen plaatsvinden. Dat heeft het stadsbestuur beslist, tot ongenoegen van de foorkramers.

De werken in het Koning Albert I-park en op het Beursplein zorgden ervoor dat de kermis moest uitwijken naar alternatieve locaties waardoor er meer voorbereidingen nodig zijn. “Om tijdig klaar te zijn, moest de organisatie van de kermis dan nu al opgestart worden”, zegt burgemeester Dirk De fauw ter verantwoording van de maatregel. “Op basis van de huidige coronasituatie moeten we realistisch zijn en dus met spijt in het hart een rationele beslissing nemen. Het is niet mogelijk om dit jaar de Meifoor op een veilige en kwalitatieve manier te organiseren.”

“Het organiseren van een lightversie van de Meifoor met een beperkt aantal kramen op ‘t Zand is geen optie. Het is niet zeker dat (kleinere) kermissen dan al zullen mogen plaatsvinden. Bovendien is het onmogelijk om een keuze te maken welke abonnementhouders dan zouden mogen deelnemen en welke niet. Ook het verschuiven van periode is geen optie, aangezien er dan andere kermissen in het gedrang komen”, vult schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys aan.

“We zullen er alles aan doen om de kleinere kermissen in Brugge wel te laten plaatsvinden van zodra de hogere overheid dit toelaat. Ook hopen we in 2022 een spetterende editie van de Meifoor te kunnen organiseren”, aldus beide politici.

Niet bij pakken blijven zitten

De beslissing wordt met gemengde gevoelens onthaald door Guido Herman, voorzitter van het Meifoorcomité én voorzitter van het Vrij Nationaal Syndicaat der Foorreizigers. Zelf staat hij elk jaar met een lunapark op de Meifoor. “Het is super spijtig. Alles hangt af van wat de federale regering de komende weken of maanden zal beslissen. Als die oordeelt dat vanaf 1 mei de kermissen mogen heropstarten, dan is het Brugs collegebesluit dramatisch. De uitbreiding van de parking op ’t Zand heeft ermee te maken. Als de stad wil uitwijken naar het Stationsplein, moet ze een huurovereenkomst sluiten met de NMBS. De Paasfoor in Kortrijk is ook al uitgesteld naar volgend jaar, voor de Pinksterfoor in Antwerpen is er nog geen beslissing gevallen.”

“Hoe dan ook, als de pretparken in de nabije toekomst open mogen, zullen wij niet bij de pakken blijven zitten. Dan komen de foorreizigers massaal uit hun kot. We zullen niet braafjes thuis blijven zitten, de boel zal ontploffen. Als kinderen op draaimolens mogen zitten in een pretpark, dan ook op een kermis. In feite mag je een kermis vergelijken met een markt inzake veiligheid.”

“Vele foorkramers zien al maandenlang zwarte sneeuw. We genieten een overbruggingsrecht, maar zitten met vaste kosten die doorlopen. Ikzelf bijvoorbeeld heb vier vrachtwagens die naar de keuring moeten. Mijn kermisattractie moet ik in een magazijn stallen. Dat magazijn moet je huren of afbetalen.”

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier