Feestelijke opening van nieuwe dorpskern in Oostrozebeke noodgedwongen in feesttent

Door het bar slechte weer werd de officiële opening van de dorpskern verplaatst naar de kermistent. (foto CLY)
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Wat het hoogtepunt van het kermisweekend moest worden, is door het drijfnatte herfstweer in het water gevallen. De feesttent op het marktplein moest noodgedwongen dienst doen voor de officiële opening van de vernieuwde dorpskern.

Na de verwelkoming door de burgemeester was eerste schepen Olivier De Marez aan zet. Olivier had als schepen van Openbare Werken de dorpskernvernieuwing op de voet gevolgd en in goede banen geleid. Hij was dan ook bijzonder fier om in een notendop deze realisatie toe te lichten.

Hij somde de mijlpalen op die in het verleden werden gerealiseerd zoals de heraanleg van de Hoogleenstraat, veilige fietsverbindingen langs de Meulebekesteenweg en Tieltsteenweg en de aanleg van de N382, de expresweg tussen Ingelmunster en Wielsbeke.

Complex

“Nu in oktober 2021, 18 jaar na de aanzet, staan we bij de uiteindelijke realisatie en ik ben bijzonder fier te mogen zeggen dat de werken ruim binnen de termijn, zelfs 3 maand eerder dan voorzien, zijn gerealiseerd ondanks de coronapandemie. De inhoud van de werken was danig complex dat heel veel spelers tegelijk actief waren met de nodige drukte en hinder tot gevolg. Wegwerkzaamheden brengen hinder met zich mee maar vanaf de start van de werken werden heel duidelijke afspraken gemaakt met de aannemer onder de vorm van een engagementsverklaring waarin stond dat naast veiligheid, het beperken van de hinder voor omwonenden en handelaars een absolute prioriteit was. Nu 224 werkdagen en 38 verletdagen later mogen we stellen dat we daar veelal in geslaagd zijn.”

“Het resultaat mag gezien worden. Onze dorpskern oogt modern en is klaar voor de toekomst. Door de keuze voor brede voetpaden, vrijliggende fietspaden, meer groen, minder beton, voldoende parkeerplaatsen en een veilige schoolomgeving versterken we het kloppend hart van onze gemeente. Met de aanleg van het plein rond de kerk met fonteinen en zitbanken hebben we een rustplaats gecreëerd die wanneer nodig ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden.”

Toekomst

Maar het werk is nooit af. Ergens begin 2023 zullen we de draad weer opnemen en verder werken richting Wielsbeke waar we ook de nutsvoorzieningen en rioleringen vernieuwen. In samenspraak met de handelaars startten we de opmaak van een parkeerbeleid en andere kernversterkende maatregelen voor de toekomst van onze gemeente.”

Gedeputeerde de Bethune, genodigd namens de provincie, wist te vertellen dat komen naar Oostrozebeke ook voor hem een beetje thuiskomen is. “125 jaar geleden was mijn overgrootvader Emmanuel de Bethune burgemeester van Oostrozebeke.” In zijn korte toespraak feliciteerde hij de gemeente met de realisatie van dit project waarbij ook veel aandacht werd geschonken aan de lokale economie. “Oostrozebeke is door deze dorpskernvernieuwing een meer leefbare en ambitieuze gemeente geworden.”

Het academisch gedeelte werd afgesloten door burgemeester Luc Derudder. Hij dankte iedereen die heeft bijgedragen tot het welslagen van het project. “Oostrozebeke is weliswaar een kleine gemeente met slechts 8.000 inwoners maar het is een gemeente met uitstraling. Heel veel nieuwe zaken werden intussen geopend want in Oostrozebeke wordt niet alleen hard gewerkt maar er wordt er ook goed geleefd wat voor de lokale economie een serieuze troef is.”

De officiële opening van de vernieuwde dorpskern werd afgesloten met een tournee generale zodat niemand van de 500 aanwezigen met dorst naar huis moest.

(JC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.