Familiefestival Lalapop is aan tweede editie toe in Uzien: “Muziek van lage landen in intieme, familiale setting”

Ignaas Mahieu, Nikolaas Debusschere en Dieter Vyncke zijn de drijvende krachten achter Lalapop. (Foto DRD)
Redactie KW

Het familiefestival Lalapop is op zondag 31 oktober aan een nieuwe editie toe in de evenementenhal Uzien. Met Meander, Nijghse Vrouwen, Mama’s Jasje en Ertebrekers sieren zowel opkomend talent als gevestigde waarden de affiche. De opbrengst is opnieuw voor het goede doel.

De vzw Lalapop werd opgericht door een aantal West-Vlaamse vrienden met zin voor ondernemen en een gemeenschappelijke liefde voor het Nederlandstalige lied. Lalapop staat voor ‘Lage landen pop’ en biedt een podium aan artiesten uit Vlaanderen en Nederland. “We willen ook een platform bieden aan verenigingen die een lokaal muziekevenement willen organiseren”, verduidelijkt Nikolaas Debusschere, die samen met Dieter Vyncke en Ignaas Mahieu de stuwende kracht is achter het initiatief.

“Evenementen die aan de Lalapop-criteria voldoen, krijgen boeking van groepen, marketing en logistieke ondersteuning aangeboden. We werken ook nauw samen met de vzw Nekka. Op zondag 25 augustus 2019 beleefden wij ons eerste familiefestival met uitsluitend Nederlandstalige muziek in hoeve De Heerlijkheid in Heule. Het was een groot succes. Zo’n 750 mensen van alle leeftijden genoten er van een mooie dag met geslaagde optredens van startende artiesten en gevestigde waarden.”

“Er was kinderanimatie voorzien en de overvloedig aanwezige zon maakte er een warme, swingende dag van. Met de opbrengst van het festival konden we een cheque van 2.000 euro schenken aan de vzw Oranjehuis. Een tweede editie van Lalapop kon niet uitblijven. Alles was klaar voor 26 april 2020, maar corona besliste er anders over. Anderhalf jaar later kan de tweede uitgave dan toch plaatsvinden in Uzien.”

Zingen en rappen

“We blijven onze basisdoelstellingen trouw en willen met een divers aanbod een al even divers publiek warm maken voor al die mooie Nederlandstalige teksten die ooit op muziek werden gezet. Op zondag 31 oktober zal de muziek uit de lage landen – hoe kan het ook anders – centraal staan in de eventhal Uzien. We starten met een optreden van de finalisten van de online Lalapopwedstrijd. Na Meander, de winnaar van de publieks- en Lalapop-prijs op de Nekkawedstrijd tijdens Lalapop Heule, is het de beurt aan de Nijghse Vrouwen, zeg maar Sabien Tiels, Astrid Nijgh, Amaryllis Temmerman en Stephanie Struijk.”

“Mama’s Jasje, de groep rond Peter Van Laet, hoeft allicht weinig toelichting. En hetzelfde kan eigenlijk gezegd worden van top-of-the-bill Ertebrekers met de Izegemse leadzanger Flip Kowlier. De groep zingt en rapt in het West-Vlaams en had onder meer een hit met de debuutsingle ‘De zji’.”

De presentatie van het festival gebeurt door Amaryllis Temmerman.

Ook in 2022

De opbrengst gaat dit jaar naar maar liefst drie lokale organisaties. “Effen Weg is een vzw uit Zwevegem die wandelen stimuleert bij mensen met (chronische) pijn. Fibroveerke uit Deerlijk dat zich richt tot iedereen die met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) of fibromyalgie te maken krijgt. Ubuntu uit Zwevegem zoekt met kwetsbare personen mee naar een gewaardeerde plaats in de maatschappij. Alles is piekfijn voorbereid zodat het weer een hoogdag moet worden.”

Er worden zelfs al plannen gesmeed voor een derde uitgave van Lalapop in 2022 in Roeselare.

(RD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier