Een zomer lang brengt de gemeente Heuvelland het verhaal van de Kelten

© (Foto EF)
© (Foto EF)
Redactie KW

De gemeente Heuvelland organiseert deze zomer een tentoonstelling in de kerk van Kemmel met daarin ondermeer een aantal topstukken zoals prehistorische werktuigen van de neanderthalers en de homo sapiens. Ook de overblijfselen van de eerste landbouwers op de berg zijn te bezichtigen en er wordt extra aandacht besteed aan het pottenbakkersverhaal van de Kelten. In een zijbeuk van de kerk zal pottenbakker Hugo Wildemeersch (69) een zomer lang aardewerk, genaamd ‘Kemmelwaar’ bakken.

Het bakken van voorraadpotten, schalen, schenkkannen, drinkbekers en kommen was één van de specialiteiten van de Kelten. “Ze vervaardigden er ook een speciaal aardewerk genaamd ‘Kemmelwaar’. Het heeft een typische vorm, versieringsmotieven en roodbruine beschildering, waardoor het herkenbaar was als ‘made in Kemmelberg’,” duidt Hugo Wildemeersch die als geboren en getogen Kemmelnaar maar al te graag de vraag naar pottenbakkers vanuit de gemeente beantwoordde.

“Ik ben als pottenbakker nu goed 20 jaar bezig. Aan de academie van Ieper en Menen genoot ik een opleiding keramiek en ik heb ook diverse stages en workshops gevolgd. Dit hier wordt een bijzonder project. Ik wil samen met een nog samen te stellen team potten bakken zoals de Kelten dat deden, dat betekent bijvoorbeeld zonder een computergestuurde oven en ook zonder de chemie die we nu toepassen om een glazuur te bekomen maar wel door het gebruik van een kei om het aardewerk glad en glanzend te maken. Verder ben ik op zoek naar de juiste klei. Hier in de Reningelststraat in Kemmel vond ik al Ieperse klei. Maar er moet meer te vinden zijn. De Kelten voegden aan hun gevonden klei vaak zand, kalk en beenderas toe om zo de juiste samenstelling te bekomen voor een stevig aardewerk.”

Deze zomer zal Hugo Wildemeersch driemaal in de week het produktieproces van het pottenbakken tonen in een pop-upwinkel in de kerk. Ook worden workshops georganiseerd, daarvoor is de tweede aangestelde pottenbakster Hilde Carton verantwoordelijk. “De workshop duurt anderhalf uur tot 2 uur en vertelt in een inleiding het leven van de Kelten op de Kemmelberg, aansluitend is er de kennismaking met de gebruikte materialen en het maken van een 3-tal voorwerpen. Het is dit jaar het tweede project rond de Kelten in Kemmel. Deze winter nog werd het kunstproject Les Ancêtres voorgesteld. Aan de ingang van het domein, gelegen naast de Hollemeersch, staan twee aspinnen gelinkt aan een Keltische wagen met verder ook gebruiksvoorwerpen van toen vervaardigd uit wilgentakken.

www.kemmelwaar.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier