Een echte Spitfire op de zesde opendeurdag van vliegveld Moorsele op 25 en 26 juni

© HV
Redactie KW

Voor de zesde keer pakt het Vliegveld Moorsele uit met hun tweejaarlijkse opendeur/fly in op 25 en 26 juni. Met dit opzet willen de organisatoren de omwonenden de kans geven om kennis te maken met het leven naast het vliegveld.

Luc Audoore kent de geschiedenis. “In 1937 startte Moorsele als hulpvliegveld in het kader van de militaire opleiding voor piloten. In mei ’40 gebruikten de Britten het bij de terugtocht. Daarna bouwden de Duitsers het uit tot een jachtvliegbasis.”

“Zo werd er luchtafweergeschut geplaatst op de bunkers die je vandaag nog ziet langs de Ledegemstraat. Moorsele was zelfs het eerste vliegveld ter wereld van waar uit de Luftwaffe de luchtgevechten aanging met de Focke Wulf Fw190.”

“Na de oorlog nam de Belgische Luchtmacht het vliegveld terug in gebruik. Op vandaag wordt het nog sporadisch gebruikt voor militaire parachutage en helikoptertrainingen, zowel overdag als ’s nachts. We hebben een uitzonderlijk programma tijdens het eerste weekend van juli. Zo zullen er heel wat vliegtuigen, helikopters en zelfs enkele militaire voertuigen te kijk staan op het vliegveld.”

De Belgian Pitts Formation van Ronald Supply, Peter Van Israel en Luc Coesens vliegt enkele oefenronden, gevaarlijk dicht bij elkaar glijden ze sierlijk vleugeltip aan vleugeltip door de lucht.

Een Spitfire, een Tipsy Trainer uit 1937 én hedendaagse toestellen

“Er zijn verschillende acrobatie-teams, demonstratie met de OV10Bronco, een Vietnamveteraan, een reddingsdemonstratie met de NH90 Cayman helikopter, zoals Windkracht 10, het lokale Paracentrum zal diverse demonstratiesprongen uitvoeren en er is de komst van de Spitfire. Dit is het meest legendarische jachtvliegtuig uit de tweede Wereldoorlog en bekend door de beslissende rol in de Battle of Britain.”

“Het toestel dat komt is volledig authentiek, met oorspronkelijke onderdelen. Maar er komen ook hedendaagse toestellen. Een Fly-In betekent dat vele vliegtuigen uit andere clubs langskomen. We verwachten meer dan 50 bezoekende vliegtuigen en helikopters. Bij mooi weer hopen we op enkele duizenden bezoekers” sluit Luc af.

(HV)

De ingang is via Het Zilveren Spoor in de Overheulestraat 235. De normale ingang wordt afgesloten en er is een parkeerverbod in de Ledegemstraat. De toegang is gratis, maar parkeren kost 4 euro, ten voordele van de vereniging plus 13 in Gullegem. Het evenement start op zaterdag en zondag om 11 uur tot rond 18 uur. Vliegdemonstraties starten om 14 uur. Meer informatie vind je op www.flyinmoorsele.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.