‘Duistere verhalen’ bij Preetjes Molen in Heule tijdens Erfgoedweekend

foto NOM
foto NOM
Redactie KW

Van april tot en met september is Preetjes Molen in Heule elke derde zondag van de maand opnieuw voor publiek toegankelijk. Ook in het komende Erfgoedweekend van 24-25 april is de molen open. Men kan er via een app zelfs in het duistere verleden duiken…

Preetjes Molen is de laatste bekende nog werkende vlaszwingelmolen ter wereld en dus uniek. Hij is in 1866 gebouwd en vernoemd naar Ivo Deprez die er als eerste in geslaagd zou zijn om de windkracht te benutten om vlas te zwingelen. De molen bleef in bedrijf tot 1913. Hij werd gelukkig bewaard en gerestaureerd.

De laatste keer gebeurde dat in 1994-96, dankzij de vzw vrienden van Preetjes Molen die zich jarenlang hebben ingezet om dit uniek stukje vlaserfgoed te bewaren. De molen is beschermd als monument en ook de omgeving als dorpsgezicht. Sinds 2016 is de stad Kortrijk de nieuwe eigenaar en op vandaag staat Texture in voor de exploitatie.

Nacht

Het weekend van 24-25 april is Erfgoedweekend. Het gezien de avondklok misschien wat vreemde thema van deze 20ste jubileumeditie is… ‘Nacht’. Preetjes Molen is dan te bezoeken van 17 tot 20 uur. Met inachtneming van de coronarichtlijnen, met name per bubbel van vier personen binnen. Buiten moet men afstand houden.

Wie de Erfgoedapp downloadt via www.erfgoedapp.be , kan bij de molen in het ‘duistere’ verleden van Heule duiken en geanimeerde historische verhalen beluisteren. Je wordt voor de werking ter plaatse geholpen.

Tot september is de molen gratis elke derde zondag van de maan te bezoeken tussen 14 en 17 uur. Molenaars Henri Kerckhof en Koen Aelvoet geven da enthousiast uitleg.

(NOM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.