De Groote Stooringe palmt Roeselare centrum drie dagen in: “Het heeft iets poëtisch”

Het belooft een spetterende ‘Groote Stooringe’ te worden. We zien Gwendolien Sabbe, Dirk Cornelis, Bram Vandeghinste, Mathieu Slaets, Kris Declercq, Dirk Lievens en Stefanie Da Silva Lemos. (foto SB) © Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 september gaat in een autovrij stadscentrum het driejaarlijks circus- en straattheaterfestival De Groote Stooringe door. Het belooft terug een totaalspektakel te worden waar jong en oud zonder twijfel aan hun trekken zullen komen.

Dit bont spektakel transformeert de Roeselaarse pleinen, straten, speel- en parkeerplaatsen, parken en vijvers een volledig weekend in één groot openluchtpodium. “De rode draad doorheen ons festival is dit keer oude circustechnieken die toegepast worden in hedendaagse voorstellingen”, vertelt Stefanie da Silva Lemos van de dienst communicatie van De Spil.

“Omdat we vooraf niet wisten hoever de maatregelen nog zouden reiken, gaan heel wat voorstellingen door op verschillende speelplaatsen van centrumscholen. Zo konden we de ruimtes gemakkelijk afsluiten en viel het publiek nog te beheersen op een maximum van 400 toeschouwers per act. In het Sint-Sebastiaanpark is dat al moeilijker. Er zijn wel tribunes waar we het principe van ‘vol is vol’ zullen hanteren.”

Zoals de traditie het wil, heeft de organisatie zich terug gefocust op heel wat aantrekkelijke voorstellingen, mobiele acts, wandelingen en speelinstallaties. “Les Malinés, de voorstelling op het Polenplein, heb ik zelf ook al gezien”, vervolgt Stefanie. “Een mooie ingetogen, maar vooral indrukwekkende act van twee broers die een oude circustechniek toepassen. Ze hebben een soort bit in hun mond waarbij ze elkaar voortdurend optrekken. Het heeft echt iets poëtisch waar je kunt blijven naar kijken.” Deze voorstelling vindt zowel op vrijdag, zaterdag als zondag plaats.

La Patinoire

Een aantal dingen vinden drie dagen lang plaats omdat zoiets qua opbouw niet evident is. Voor één namiddag is het de moeite niet. Tijdens het volledige weekend kun je je bijvoorbeeld in één van de bootjes op het Geitepark met een koptelefoon laten meevoeren in de verbeelding van Albrecht Rodenbach. Op La Patinoire waag je je op een pop-up rolschaatsbaan met catchy muziek. De rolschaatsen mag je zelf meebrengen of kun je ter plekke huren. ‘Circus Onderweg’ is een expo met reisverhalen van Belgische circusartiesten waarbij je even achter de schermen mag gluren. Er is een interactief parcours voor gezinnen met kinderen tussen 5 en 12 jaar.

Op zondag kun je genieten van de mechanische vertelmachines van Geert Hautekiet. Terwijl je in je loge zit, passeren op de ontroerende carrousel twaalf stuks op een statig tempo. Draai aan een hendel en zet zo alles in gang. “De circuswereld is vrij klein”, benadrukt Stefanie. “Onze programmator Gwendolien Sabbe gaat alles vooraf in binnen- en buitenland inspecteren en komt zo leuke acts op het spoor. Verschillende artiesten hebben rechtstreeks of onrechtstreeks een link met elkaar. Normaal zijn wij een internationaal festival, maar dit jaar komen de buitenlandse artiesten enkel uit Frankrijk en Nederland, terwijl we anders ook rekenen op Spaanse of Italiaanse gezelschappen.”

“Door de autovrije zondag ga je te voet of met de fiets gemakkelijk van de ene locatie naar de andere. Er zijn heel wat fietsparkings voorzien. Bijna alle voorstellingen zijn gratis, maar sommige producties zijn speciaal voor dit evenement gemaakt. Daarom wordt af en toe een kleine bijdrage gevraagd. Via de website kun je eenvoudig je eigen programma samenstellen.”

(KK)

Reserveren voor betalende voorstellingen en het volledige programma vind je via www.grootestooringe.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.