Dansand! is eerste festival in Oostende deze zomer

Merel Vercoutere organiseert met 'Dansand!' het eerste openluchtevenement in de badstad.©Peter MAENHOUDT
Merel Vercoutere organiseert met 'Dansand!' het eerste openluchtevenement in de badstad.©Peter MAENHOUDT
Redactie KW

Dansfestival Dansand! strijkt begin juli voor de zevende keer neer in Oostende. Daarmee opent het evenement de festivalzomer in de stad. Helemaal coronaveilig uiteraard, want alle voorstellingen zijn in openlucht. De centrale ontmoetingsplaats wordt het buitenzwembad, vlakbij de Drie Gapers.

Hedendaags dansfestival Dansand! is een initiatief van kunstencentrum Kaap. Het evenement vindt ondertussen al voor de zevende keer plaats. Deze keer in bijzondere omstandigheden. Gelukkig waren er niet veel hindernissen bij het organiseren: “Het grote voordeel van Dansand! is dat het sowieso in openlucht doorgaat”, zegt programmator Merel Vercoutere.

Niet meer gratis

“Waar we wel mee in de knoop zaten, was het laagdrempelige luik van Dansand!. Normaal gezien brengen we voorstellingen in de openbare ruimte, waar iedereen ze ziet. Zo komen heel wat mensen in aanraking met hedendaagse dans, mensen die dat anders misschien niet zouden doen. In tijden van bubbels worstelden we daar wel mee. Maar we hebben een goede oplossing gevonden. Ons centraal punt is het buitenzwembad. Er is vrije toegang, maar we tellen wel hoeveel mensen er zijn dus kunnen we zo aan crowd control doen. Er zal ook een bar zijn, die volgens de geldende horecamaatregelen georganiseerd wordt. Vanaf 19.30 betaal je vijf euro toegang.”

Dit jaar is Dansand! niet volledig gratis. “Dat hebben we niet gedurfd dit jaar”, zegt Merel. “Nu, er zijn op ons centraal punt de hele dag door gratis performances. En bij de rest van de voorstellingen hebben we de ticketprijs bewust laag gehouden. Het zijn dus nog altijd heel redelijke prijzen.”

Hoog zen-gehalte

Alles vindt plaats in openlucht en dat is een voordeel, ook voor de voorstellingen.

“We hebben enkele bijzondere locaties zoals de Japanse Tuin, de binnentuin van het Conservatorium, het Maria Hendrikapark… Sommige voorstellingen weerspiegelen meer dan ooit de ziel van de plek. De voorstelling in de Japanse Tuin heeft een heel hoog zen-gehalte, in het Maria Hendrikapark is het geritsel van de bladeren in de bomen deel van de voorstelling. Er zijn ook wat ik noem kersjes op de taart: een kookworkshop of een intieme voorstelling met maar 12 personen.

En hoewel we geen kindervoorstellingen programmeren, kan je gerust je kinderen meenemen. Iets wat ik zelf heel belangrijk vind sinds ik moeder ben. In plaats van een babysit te zoeken, neem je ze gewoon mee. De omgekeerde reflex dus”, glimlacht Merel. “Dansand! is de perfecte zomerbeleving. Er staan internationaal gerenommeerde artiesten geprogrammeerd, die je aan het werk kan zien op bijzondere plekken.”

Snel tickets kopen

Wie een voorstelling wil meepikken, zal snel moeten zijn. “De ticketverkoop gaat sneller dan ooit. Tijdens vorige edities merkten we dat mensen vaak nog de boot afhielden, nog even de weersvoorspellingen afwachtten. Door de coronacrisis hebben mensen ingezien dat voorstellingen buiten geen probleem meer zijn. En men snakt naar cultuur, dat ook.” (GL)

Dansand! vindt plaats van 2 tot 4 juli. Tickets en info via www.kaap.be/dansand .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.