Daniel vindt geen locatie in Tielt om kerstdorp te bouwen: “Anders verkoop ik alles”

Daniel Duytschaever met kerst 2019 in zijn victoriaans kerstdorp in de Kringwinkel, inclusief werkende waterval. (foto a-TVW)
Redactie KW

‘Christmas creator’ Daniel Duytschaever staat na een gemiste kerstperiode, corona, weet je wel, te popelen om nog eens zijn miniatuurkerstdorp uit het Engeland van de 19de eeuw op te bouwen, maar hij vindt maar geen geschikte locatie. “Ik ben zo gefrustreerd dat ik al overwogen heb om mijn hele verzameling in de container te gooien.”

Twee jaar geleden katapulteerde Daniel Duytschaever (66) uit Dierdonk 800 bezoekers in de Kringwinkel in de Deken Darraslaan terug naar het victoriaanse tijdperk. Wie langsging, keek zich de ogen uit. Op klein formaat bouwde hij een hele haven na waar de gewone werkmens de kost verdiende. Je zag ook hoe de bourgeoisie zich met de bus naar de kermis liet voeren. Of naar de ballroom. Er viel zelfs een werkende waterval te bewonderen. Duur van de bouwwerken: de volle drie weken. Een jaar eerder liet Daniel zich helemaal gaan in een loods in de Steenstraat.

Nul respons

Niets van dat alles dit jaar. De man is er het hart van in. “Wat de mensen zagen in de Kringwinkel was maar een kwart van mijn collectie, die nu staat te verkommeren in een opslagplaats. Ik lanceerde drie maanden geleden een oproep op Facebook, maar er kwam geen enkele reactie. Van het stadsbestuur kreeg ik een mail om deel te nemen aan Tielt Wintert, maar een oproep bij de burgemeester blijft al ruim twee jaar zonder antwoord.”

“We vragen een kleine gift om uit de kosten te geraken”

Daniel zegt in een ruimte van 100 vierkante meter al redelijk veel te kunnen doen. “We moeten koffie en pannenkoeken kunnen serveren om wat uit de kosten te geraken, want meer dan een vrijwillige gift vragen mijn vrouw en ik niet. We zijn bereid om een beperkte vergoeding te betalen, maar je begrijpt dat dit vooral een hobby moet blijven. Desnoods is een standplaats voor een woonwagen, die ik dan helemaal als kerstdorp zou inkleden, ook bespreekbaar.”

Mulle de Terschueren

“Ik begrijp die man zijn situatie, net als het feit dat hij alles samen twee maanden wil huren, maar dat tijdsbestek maakt het aantal opties er niet groter op”, zegt burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V). “Zijn kerstdorp integreren in de kerstmarkt onder de Hallentoren zou op zich kunnen, maar ik neem aan dat hij geen twee, drie weken wenst op te bouwen om het dorp maar twee dagen te kunnen tonen. De meest aangewezen locatie die wij kunnen voorstellen, is het koetshuis van Mulle de Terschueren. Ik wees hem daar twee jaar geleden al op, maar toen kwam de Kringwinkel op het voorplan. Hoe dan ook zijn de plaatsjes in ‘Mulle’ duur, want de exporuimte is veelgevraagd.

‘Christmas creator’ Duytschaever is ten einde raad. “Mijn collectie in huis uitstallen? Dan moet ik er alles uithalen, inclusief onze huisdieren. Weet je, ik heb al overwogen om mijn hele verzameling in de container te deponeren. Als er zich vandaag iemand meldt die 25.000 tot 30.000 euro wil betalen, ben ik bereid mijn hele kerstdorp te verkopen.”

(TVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.