Corona of niet: Waregem Koerse houdt vast aan traditionele dinsdag

“Waregem Koerse is een totaalbeleving die veel volk verdient”, aldus Bram Vandewalle. (foto PNW)
“Waregem Koerse is een totaalbeleving die veel volk verdient”, aldus Bram Vandewalle. (foto PNW)
Redactie KW

De kogel is door de kerk. Waregem Koerse kan in 2021 opnieuw plaatsvinden en dat op dinsdag 31 augustus. Het is nog niet helemaal duidelijk hoeveel toeschouwers exact aanwezig mogen zijn, maar de organisatie zet alles op alles om er een editie zoals vanouds van te maken.

De afgelopen weken ging er in de paardenstad een hardnekkig gerucht de ronde, als zou Waregem Koerse voor één keer op woensdag plaatsvinden. Al sinds 1849 vindt de hoogdag van de paardensport op de eerste dinsdag na de laatste zondag van augustus plaats. Dat daarvan afgeweken zou worden, heeft uiteraard alles te maken met de coronacrisis. Als Waregem Koerse op dinsdag zou plaatsvinden, dan valt het evenement nog net in de maand augustus, terwijl de dag nadien, op woensdag, net 1 september is. Het zag er lange tijd naar uit dat er vanaf september meer mogelijk zou zijn.

Maar het Overlegcomité besliste afgelopen vrijdag anders. Vanaf 13 augustus mogen er evenementen plaatsvinden met maximaal 75.000 bezoekers. Aangezien de hoogdag op de Gaverbeekhippodroom hoogstens 45.000 mensen op de been brengt, blijkt het uitstel eigenlijk niet nodig. “We moeten in een speciaal coronajaar met alle mogelijke scenario’s rekening houden, maar het is een traditie dat Waregem Koerse op de dinsdag na de laatste zondag van augustus plaatsvindt. Daar willen we niks aan veranderen”, zegt Bram Vandewalle, de topman van Waregem Koerse.

Arabische volbloedpaarden

Sinds februari werkt de organisatie op een piste waarbij 10.000 mensen welkom zijn op Waregem Koerse. Dat het publiek hoogstwaarschijnlijk een stuk groter in aantal zal mogen zijn, doet Bram Vandewalle plezier. “We staan in contact met de overheidsinstanties, dus we hopen snel duidelijkheid te krijgen over de exacte maatregelen en dus ook over het exacte aantal toeschouwers. Waregem Koerse is een totaalbeleving die veel volk verdient”, zegt de algemeen directeur, die ook enkele nieuwigheden belooft. Zo komt er een bijkomende wedstrijd voor Arabische volbloedpaarden.

Komende woensdag, 16 juni, start de ticketverkoop. Vanaf dan kunnen bedrijven een eigen viptent in de wacht slepen en kunnen bezoekers een plekje op de Gaverbeekhippodroom bemachtigen. Een ticket voor het middenplein kost 12 euro, een toegangskaartje voor de weegplaats kost 25 euro. “Bezoekers die in het verleden Waregem Koerse bezochten, worden in de komende dagen gecontacteerd, zodat zij eerder de kans krijgen om tickets te boeken”, klinkt het.

Feestweek?

De hippische hoogdag staat uiteraard bekend als de afsluiter van een heuse feestweek, die jaarlijks zo’n 100.000 feestvierders naar de stad lokt. Vorige week polste gemeenteraadslid Maxim Laporte (N-VA/Open Vld) alvast naar de plannen van het Waregemse stadsbestuur. “De inwoners snakken naar vrijheid en een normale koerseweek”, zei de Vijvenaar, die goed nieuws kreeg van schepen van Feestelijkheden Pietro Iacopucci (CD&V). “We gaan voor een ‘full option Waregem Koerse’. We streven ernaar om het maximale te doen”, was zijn belofte.

Het stadsbestuur sleutelt momenteel nog aan de (coronaveilige) plannen voor die feestweek. Normaal wordt de programmatie halverwege juni voorgesteld, maar die deadline verschuift naar eind juli. Voorlopig is het enkel duidelijk dat er opnieuw twee edities van Waregem Koerse Music, op zaterdag- en maandagavond, zullen doorgaan. “We gaan voor een normaal festival met 5.000 aanwezigen, zonder testverplichting en hopelijk ook niet-zittend. Daar hebben we ook wel perspectief op”, stelde de schepen.

Burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) is alvast opgetogen met het nieuws over de hippische hoogdag. “Het wordt een 173ste editie waar veel mensen nu al naar uitkijken. Waregem Koerse is de jaarlijkse apotheose van een week waarin Waregem centraal staat.” (Pieterjan Neirynck)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier