https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Circus- en theaterfestival ‘de groote stooringe’ lokt 10.000 bezoekers naar Roeselare

La Campistany toonde haar kunsten in het Klein Seminarie. © SB
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Acrobatische kunsten en niet-alledaagse kinderactiviteiten in een autoluw stadscentrum. Het driejaarlijkse circus- en theaterfestival ‘de groote stooringe’, een organisatie van cultuurcentrum De Spil, streek dit weekend neer in hartje Roeselare.

Door de coronacrisis, die nog altijd niet helemaal verdreven is, koos De Spil voor een andere aanpak. De voorstellingen vonden plaats op pleinen en op speelplaatsen in het gebied tussen het Sint-Sebastiaanspark en het Klein Seminarie.

Autoloze zondag

Voor het eerst waren er ook al op vrijdag en zaterdag optredens. Zo kon je het hele weekend genieten op een rolschaatspiste op de Grote Markt of de carrousel op De Munt ontdekken.

“Vrijdag kwamen we wat traag op gang, maar zaterdag was er al veel volk in het stadscentrum. De kans is dan ook groot dat we bij een volgende editie nog meer gaan inzetten op de zaterdag”, zegt Gwendolien Sabbe, programmator van de groote stooringe.

Het hoogtepunt van het evenement lag ook dit jaar op zondag, de Autoloze Zondag. Uiteindelijk pikten zo’n tienduizend mensen een of meerdere voorstellen mee. Dat is wel 5.000 minder dan bij de vorige editie.

“We zijn toch heel tevreden. Dit weekend was er heel wat te doen zoals het wereldkampioenschap wielrennen in Brugge of de vele familiefeesten en communies die momenteel ingehaald worden”, zegt Sabbe.

Chinese vrijwilliger

Rumbekenaars Johan Catteeuw (61) en Claudine Robesyn (59) stipten de groote stooringe met rood aan in hun agenda. “We komen elke keer, dit willen we niet missen. De manier waarop De Spil dit in deze omstandigheden heeft aangepakt vinden we goed. We proberen zo veel mogelijk voorstellingen mee te pikken.”

Zo genoot het koppel onder andere van de circusvoorstelling van Circus Cabaret op de speelplaats van het VTI waar Johan werd uitgekozen als Chinese vrijwilliger om de acrobate bij te staan. “Ik vond het alvast geen probleem”, aldus de goedlachse cultuurliefhebber.

Gevleugelde Stad

Voor Wim en Mady Vervaeke uit Zonnebeke was het zondag de eerste keer dat ze de groote stooringe bijwoonden. Samen met dochter Enora genoten ze van de kinderattracties op het De Coninckplein.

“We zijn fervente bezoekers van De Gevleugelde Stad in Ieper, de groote stooringe is iets gelijkaardigs. Dit is echt een leuk evenement.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.