Cartoonist O-Sekoer slaat dubbelslag en wint 5.000 euro

Dirk Meulders
Dirk Meulders Medewerker KW

De West-Vlaamse Cartoonist O-Sekoer tekende in Press Caroon Belgium voor een straffe stoot. Twee van zijn cartoons werden door de jury ex-aequo op de eerste plaats gezet. Meteen kroonde de cartoonist zich tot winnaar en de bijhorende 5.000 euro.

Aan de jurytafel zaten internationale wetenschappers die actief betrokken zijn geweest bij de strijd tegen het coronavirus en vertegenwoordigers van de civiele samenleving. Prof. Dr. Emmanuel André (FR), Prof. Dr. Leila Belkhir, Prof. Dr. Geert Meyfroidt, Prof. Dr. Marc Noppen, Caro Philippe, Gaël Turine, Prof. Dr. Steven Van Gucht, Dr. Yves Van Laethem en Prof. Dr. Marc Van Ranst kenden voor Press Cartoon Belgium, de Eerste Prijs Knokke-Heist, toe aan twee cartoons van O-Sekoer, artiestennaam van Luc Descheemaeker uit Torhout. Een eerste tekening handelt over het fascisme dat in Europa oprukt. In een tweede tekening wijst O-Sekoer er ons op dat het racisme onder president Trump hoogtij viert in de VS.

De tweede prijs en de bijhorende 2.000 euro gaat naar Karl voor een tekening over het onderwerp ‘Charlie Hebdo 5 jaar later. De derde prijs en 1.000euro gaat naar duBus voor een tekening over het onderwerp ‘Migranten in Lesbos’.

Voor de 21ste editie waren 95 cartoons genomineerd. De prijzen worden op zaterdag 3 juli 2021 overhandigd in Knokke-Heist bij de opening van het Internationaal Cartoonfestival Knokke-Heist. Wie graag deze genomineerde cartoons en nog veel andere briljante cartooncreaties wil bewonderen, moet deze zomer afzakken naar het Cartoonfestival!

Groter en actiever

Het 60ste Cartoonfestival wordt groter, belevenisvoller en actiever dan alle voorgaande edities. De gratis thematentoonstelling krijgt van 3 juli tot en met zondag 29 augustus een nieuwe locatie in het Cultuurcentrum Scharpoord om zijn naam als hét familievriendelijk belevingsevenement aan de Belgische kust nog meer in de verf te zetten. Onder de noemer #sportersbelevenmeer in Knokke-Heist zet ‘Iedereen Kampioen’ zijn sportiefste beentje voor! De deelnemende cartoonisten hebben het onderwerp Sport grondig bestudeerd doorheen hun cartooneske bril en vereeuwigden hun creatieve kronkels in hilarische cartoons.

Vanaf 2021 zet het festival per editie een cartoonist in de kijker. Dit jaar is die speciale Cartoongast Lectrr. Meer info op www.cartoonfestival.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten