Carnavalsweekend in Staden valt opnieuw in het water

Foto uit betere tijden. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Foto uit betere tijden. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Redactie KW

De Gemeentelijke Carnavalsraad Staden ziet zijn eerste carnavalsweekend opnieuw in het water vallen door corona. Ook vorig jaar ging het weekend door de coronapandemie immers niet door. Voorzitter Peter Bervoets hoopt om volgend jaar voor het eerst een stoet door de Stadense straten te zien trekken. Al zegt hij ook voor de editie 2022 te vrezen. De vereniging blijft alvast niet bij de pakken zitten. Volgend jaar wordt in samenwerking met de plaatselijke scholen ook een kinderprins- en kinderprinsesverkiezing gepland.

“Ons vierdaags feestweekend stond gepland van 9 tot 12 april”, weet Peter Bervoets, voorzitter van de carnavalsraad. “Hoogtepunt zou de stoet op zondag worden. Voor die stoet hadden zich al een twaalftal groepen aangemeld.”

“We hadden ook al een naam voor ons weekend. Het ‘Stalaafkescarnaval’ verwijst naar de carnavalskreet ‘alaaf’ terwijl de ‘Sta’ naar Staden verwijst.”

“We hebben even overwogen om ons carnavalsweekend digitaal te laten plaatsvinden”, gaat Peter verder. “Uiteindelijk zijn we toch van dat idee afgestapt. Niemand van de andere carnavalsgroepen organiseert immers digitaal carnaval en dus zijn we gewoon de rest gevolgd.”

Vierdaagse in 2022

“Niettemin willen we tijdens ons carnavalsweekend toch iets doen. We roepen daarom alle carnavalisten op om in hun eigen bubbel filmpjes of foto’s te maken van hoe ze thuis verkleed carnaval vieren. De beelden kunnen doorgemaild worden naar carnavalsraad-staden@hotmail.com. Wij maken van de ingestuurde foto’s en filmpjes een compilatie waarmee we ons in april geplande carnavalsweekend alsnog kunnen starten.”

“We hopen nu op een carnavalsvierdaagse in 2022. Al begin ik daar door de traagheid waarmee er gevaccineerd wordt ook al voor te vrezen”, zegt Peter Bervoets

Ook een prinsverkiezing is er dit jaar niet in Staden. “Prins Jenske 1 en jeugdprins Quinten 1 mogen daardoor hun titel uitzonderlijk een jaar langer dragen”, vertelt Peter.

“Van de overkoepelende carnavalsfederatie NK-CN kregen we de vrije keuze om al dan niet een digitale verkiezing te organiseren, maar uiteindelijk zijn we ook hier de andere verenigingen gevolgd en hebben we net als hen geen verkiezing voorzien.”

“Ook voor mijn echtgenoot prins Jenske is corona een flinke tegenvaller. We hadden immers een mooi en ook behoorlijk duur prinsenkostuum laten maken, maar door de coronacrisis en alle daarmee gepaard gaande afgelastingen heeft Jens zijn kostuum maar amper kunnen dragen.”

“Door corona kunnen we ook niks organiseren”, gaat secretaris Jens Haccour verder. “Zo konden ons eetfestijn en onze kroegentocht niet plaatsvinden. Ook deelnemen aan stoeten kan niet. Daardoor hebben we ook geen inkomsten. We schatten het verlies voor dit jaar op 4 à 5.000 euro. “

“Gelukkig komt het voortbestaan van onze vereniging niet in het gedrang. Dat komt ook omdat we weinig tot geen vaste kosten hebben.”

“We rekenen niettemin op financiële steun van de gemeente voor de organisatie van onze stoet in 2022”, aldus voorzitter Peter. “Steun die we tot dusver nog niet gekregen hebben. Ook de vraag tot het ophangen van onze vlag aan het gemeentehuis tijdens carnaval werd door het gemeentebestuur afgeketst, maar we hopen dat dit toch in orde komt.”

Aankoop tweede wagen?

“Ondertussen proberen we het Stadense carnaval zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen via de filmpjes van carnavalsfiguur Josianneke van Staden op Youtube. Zo lokte onze kerstspecial toch een goeie 200 kijkers.”

De Stadense carnavalsraad blijft ondertussen niet bij de pakken zitten. “We overwegen de aankoop van een tweede wagen”, weet Jens. “Daarnaast plannen we in samenwerking met de lokale scholen de verkiezing van een kinderprins en kinderprinses.”

(CB)

Kandidaat-prinsen of -prinsessen en kandidaat jeugdprinsen of -prinsessen 2022 kunnen nog tot 1 december inschrijven via carnavalsraad-staden@hotmail.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.