Café In’t Paradijs in Geluveld viert jubileum met jaar vertraging: “Kinderontvangst en expo, met knipoog naar Léonie”

Franky Gryson, uitbater van ‘In’t Paradijs’ en Patrick Syx, opsteller van de tentoonstelling. (foto ZB) © zenon bekaert beselare
Redactie KW

L’histoire se répète. Deze historische spreuk is zeker van toepassing voor Geluveld. In het jaar dat het Léoniecomité de 100ste verjaardag van het eerste vrouwelijke burgemeesterschap in de kijker stelde, gaan in café ‘In ‘t Paradijs’ twee activiteiten door die Léonie Keingiaert de Gheluvelt nauw aan het hart lagen.

“Wat het comité Léonie dit jaar gepresteerd heeft is opmerkelijk. Ons kleine Geluveld werd duidelijk op de kaart gezet en wellicht zullen velen door al die activiteiten een blijvende herinnering hebben aan ons dorp”, zegt Franky Gryson, uitbater van ‘In’t Paradijs’.

“Ik wil zeker met ons initiatief niet in het vaarwater van het comité treden en daarom sprak ik ook eerst met hen en ik wil hen dan ook bedanken voor hun akkoord. Vorig jaar wilden we vijf jaar het vernieuwde Paradijs vieren, maar door corona viel alles in duigen. In een gesprek met Patrick Syx ontstond het idee een tentoonstelling in te richten en ook hier viel de naam van Léonie.”

“Onze eerste Belgische vrouwelijke burgemeester had de gewoonte op Sint Maarten de kinderen te ontvangen in het kasteel, waar ze een geschenkje kregen. In het Léoniejaar komt de Sint naar café In ‘t Paradijs en alle kinderen tot 12 jaar van Geluveld zijn er op 11 november tussen 10.30 en 12 uur welkom om een zakje lekkers te krijgen. Net zoals in de tijd van Léonie dus, maar dan in In ‘t Paradijs.”

Boogschieten

Er is ook een tentoonstelling over boogschieten. “Met deze tentoonstelling kijken we terug op het verleden van de Koninklijke handbooggilde Sint Sebastiaan uit Geluveld”, zegt schutter Patrick Syx.

“De vroegere schuttersgilden hadden een grote invloed op het leven in het dorp. In Geluveld werd de gilde gesticht in 1836 door burgemeester François Bruno Keingiaert. De vooraanstaande families voelden het al een plicht om de gilden in stand te houden als erfgoed. Ook op artistiek vlak speelden de gilden een rol want mening kunstenaar heeft met het thema boogschieten gewerkt. Vandaar dat ik als thema van de tentoonstelling koos voor ‘boogschieten is niet alleen schieten met een boog’”, besluit Patrick.

“De link naar Léonie is vlug gelegd want vanaf 1921 tot haar dood was ze hoofdman van de gilde. Patrick bezit unieke stukken in zijn privé-collectie en het wordt een tentoonstelling van unieke schalen, bogen pluimen,… De tentoonstelling is vrijblijvend te bezoeken, heel het jaar door”, vult Franky aan. De tentoonstelling ‘l’histoire se répète’ wordt op 11 november om 11 uur officieel geopend door de Sint en schepen van cultuur Ingrid Vandepitte.

(NV)

Nog in Geluveld gaat op zaterdag 6 november een Sint Maartensstoet door ingericht door de ouderraad van de GBS De Regenboog en de plaatselijke Gezinsbond. Start aan de kerk om 18 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.