Buren moedigen lopers aan tijdens Kerstcorrida in Tielt: “Het wordt ons eerste straatfeestje sinds corona”

Op de foto zie je vlnr Lucas en Jens Neirinck, Lieven Mathys, Arnout Vandaele, Sibylle Naert, Jordan en Kris Wullaert. (foto GD)
Redactie KW

Tweede Kerstdag staat in Tielt synoniem met de Kerstcorrida. Die jaarlijkse traditie werd vorig jaar verstoord door corona, maar dit jaar wordt op 26 december het centrum van Tielt opnieuw omgetoverd tot een selectief loopparcours. Getrainde lopers strijden er voor een plaatsje op de erelijst en de recreatievelingen proberen er op de 5 of de 10 kilometer de kerstkalkoen helemaal te verteren.

Tijdens hun heldentocht of lijdensweg kunnen de lopers ter hoogte van de Luxemburglaan alvast rekenen op de nodige aanmoedigingen. Daar organiseren een aantal inwoners van die straat een gezellig wijkfeestje met braadworsten, soep, jenever en uiteraard opzwepende muziek. “Met een vijftal gezinnen uit de straat organiseren we al verschillende jaren een zomerbarbecue en dat is altijd een heel groot succes”, aldus Lieven Mathys. “De Kerstcorrida passeert hier al jaren en sowieso kom je dan eens uit je huis om te kijken. Twee jaar geleden hebben we dan beslist om hier een tentje te plaatsen en om er een gezellig gebeuren van te maken.”

“We verkochten toen jenever, braadworsten en soep en de opbrengst schonken we dan ook aan het goede doel ‘Boven de Wolken’. Heel wat mensen uit de wijk sloten aan en uiteindelijk hebben we met een vijftigtal mensen een heel aangename avond beleefd”, voegt Sibylle Naert toe.

“We draaien muziek en supporteren uiteraard ook voor de deelnemers die passeren. Ik heb ooit deelgenomen aan de 20 kilometer van Brussel en daar word je constant aangemoedigd. Da’s echt wel een stimulans”, zegt Lieven. “In het centrum staat er uiteraard veel volk te supporteren, maar daarna is er toch een heel stuk niets. Ik denk dat onze steun dan ook wordt geapprecieerd”, aldus Kris Wullaert.

Anderhalf jaar niets kunnen doen

Voor het feestcomité van de Luxemburglaan wordt de Kerstcorrida het eerste straatfeest dat wordt georganiseerd sinds de start van de coronacrisis. “Normaal komen we een keer per maand samen om te zien wat we allemaal kunnen organiseren, maar door corona hebben het laatste anderhalf jaar niets kunnen doen. Toen we hoorden dat de Kerstcorrida zou doorgaan, leek het ons ook logisch om ons tentje weer boven te halen en er opnieuw een mooi straatfeest van te maken”, gaat Lieven Mathys verder.

Het wijkfeest zou pas helemaal compleet zijn als een aantal inwoners van de Luxemburglaan zelf ook de loopschoenen zouden aantrekken en zouden deelnemen aan de Kerstcorrida. Daarvoor lijkt de vrolijke bende niet meteen gewonnen te zijn. Knieperikelen, veel te weinig getraind hoorde ik er een aantal zeggen. Een aantal anderen bleven opvallend stil. Ze hebben alvast nog anderhalve maand om aan de conditie te werken en zich in te schrijven.

Aankomst op de Markt

De 34ste editie van de Kerstcorrida in Tielt vindt plaats op zondag 26 december. In de Europahal kan je je startnummers vanaf 14 uur afhalen. Kleedkamers en douches bevinden zich in sporthal de Ponte. De start van alle afstanden is voorzien in de Sint-Janstraat, de aankomst op de Markt. Die Markt wordt drie keer aangedaan tijdens de wedstrijd zelf. Door de huidige maatregelen zal iedereen boven de 12 jaar en 2 maanden een geldig Covid Safe Ticket moeten kunnen voorleggen.

De jeugdlopen gaan vanaf 16.30 uur van start. Om 17.40 uur beginnen de heren aan hun 5 km, gevolgd door de dames om 18.20 uur. Om 19 uur volgt dan de kerstcorrida over 10 km. Het parcours blijft zoals vorige jaren ongewijzigd. Voor de andere wedstrijden betaal je tot 15 december 10 euro per persoon, later kost het 12 euro. De kidsrun kost 2 euro. De dag zelf kan je niet meer inschrijven. Je kan je ook als groep registeren. Dan betaal je slechts 9,50 euro per deelnemer, groepen vanaf 25 deelnemers zelfs maar 8,50 euro per loper.

(GD)

Info: https://corridatielt.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.