Bulldozers werken mee aan bijzondere performance op Theater aan Zee

© (Foto LB)
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Theater aan Zee heeft dan wel een lange traditie om zich niet te beperken door de muren van een theaterzaal, maar maandagmiddag vond wel een heel bijzondere performance plaats op het strand. Voor Laetoli Amfitheater reden twee gele bulldozers het strand op en vormden een amfitheater. De performance van kunstenaar Honoré d’O kon rekenen op een honderdtal toeschouwers en is ook op dinsdag en woensdag nog te zien.

Op het sportstrand van Oostende op enkele meters van de zee verzamelde het publiek van TAZ zich maandagmiddag voor een bijzondere performance. Iets verderop staan twee gele bulldozers van Jan De Nul te wachten. De bulldozers zijn in het voorjaar wel vaker te zien aan de kust om het strand te nivelleren. Nu staan ze hier in kader van Theater aan zee. Honoré d’O kwam enkele jaren geleden op het idee in Koksijde omdat de bulldozers daar aan het werken waren op het strand.

“Op een gegeven moment rijdt een bulldozer achteruit naar de zee. Er ontstond een platte, schone, steriele lijn als een autostrade naar de zee. Voor mij als schilder was het precies een blanke canvas. Dat was voor mij de plaats om een mooi schilderij te maken. Ik wilde daar heel graag iets mee doen”, vertelt Honoré d’O. Hij sprak Caroline Pauwels aan, die curator was van een vorige editie van TAZ, maar het was niet meer mogelijk om de performance op zo’n termijn op te zetten. “Er gaan weken en maanden aan zo’n project vooraf. Je moet van heel wat mensen toestemming krijgen en gelukkig wilde ook Jan De Nul meewerken. Je moet ook met heel wat factoren rekening houden zoals de getijden.”

Voor de performance nemen de twee bulldozers plaats tegenover elkaar. De eerste bulldozer effent het pad waarna actrice Simone Milsdochter, die speciaal voor de eerste dag deelnam, haar voetstappen in het zand zet. Na haar volgt de tweede bulldozer die het pad terug effent. Honoré d’O verwijst daarmee naar de kortstondigheid en vergankelijkheid van de mensheid. “LAETOLI verwijst naar de plek in Tanzania waar de eerste menselijke voetafdruk gevonden in vulkanische as. Om dat te herdenken zetten we voetstappen in het zand. De dinosaurussen zijn er nu wel niet meer, maar die wilde beesten zijn de technologie waar we zo afhankelijk van zijn geworden dat het onze kennis beperkt van het geheel.”

Na het vertrek van de bulldozers start volgens Honoré het mooiste gedeelte van de performance. “Als de bulldozers verdwijnen komt de zee terug op en verdwijnt de piste terug onder het water. Ik vind het vooral een magisch moment als het water door de eerste ‘dam’ breekt.”

De performance vindt nog plaats op 2 augustus om 13.50 uur op het sportstrand en op 3 augustus om 14.30 uur. Het is gratis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.