https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Brugge Plus vzw neemt vormgeving van kerstmarkt over van Brugs Handelscentrum: “Traditionele kerstchalets verdwijnen”

De houten kerstchalets zullen niet meer te zien zijn in het straatbeeld rond eindejaar. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
De houten kerstchalets zullen niet meer te zien zijn in het straatbeeld rond eindejaar. (foto Davy Coghe)©Davy Coghe Davy Coghe
Piet De Ville

De kerstmarkt zoals we die jarenlang gekend hebben in de Brugse binnenstad, met houten chalets, is niet meer. Brugge Plus vzw neemt de vormgeving van de kerstmarkt over van het Brugs Handelscentrum en er wordt in de plaats gekozen voor ‘containerachtige’ constructies.

De kerstmarkt in de Brugse binnenstad, sinds jaar en dag georganiseerd door handelsgebuurtekring Brugs Handelscentrum, ondergaat dit jaar een grondige metamorfose. Dat er een betere spreiding komt over de binnenstad, met niet alleen kerstkraampjes op de Markt en het Simon Stevinplein maar nu ook nabij het Concertgebouw op ‘t Zand, werd al eerder bekend gemaakt.

Maar dat is dus niet de enige wijziging. Ook wat de organisatie en aankleding van de kerstmarkt betreft, staat er heel wat te veranderen. Zo staat het Brugs Handelscentrum niet meer zelf in voor het bestellen en het laten plaatsen van de kerstkraampjes. De stedelijke vzw Brugge Plus, die onder meer instaat voor evenementen als Kookeet en Cirque Plus, neemt die taak over en gaat voor een andere look and feel .

Nieuw concept

“Het is inderdaad zo dat Brugge Plus ook de eigenlijke kerstmarkt wil laten aansluiten op Wintergloed – met lichtparcours onder meer – waarvoor het ook instaat. Bedoeling is dat het meer één geheel vormt”, zegt Dirk Vanhegen, voorzitter van het Brugs Handelscentrum (BHC).

“Wij hebben echter wel inspraak in wat het uiteindelijk zal worden. Brugge Plus bespreekt dit samen met ons, burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en toerismeschepen Philip Pierins (Vooruit).”

Intussen blijkt er dus reeds een keuze gemaakt te zijn want er wordt niet langer gewerkt met de typische houten kerstchalets. “Brugge Plus heeft een aantal voorstellen uitgewerkt en voorgesteld”, zegt burgemeester en tevens Brugge Plus-voorzitter De fauw.

“We hebben die bekeken samen met de mensen van het Brugs Handelscentrum en we hebben gekozen voor een vernieuwend concept. De bekende houten chalets verdwijnen inderdaad. In de plaats komen een soort moduleerbare containers. Brugge Plus zal een aanbesteding uitschrijven om die te produceren en zal die dan zelf aankopen. Uiteraard kan ook de firma waarbij BHC steeds de chalets huurde en liet plaatsen (All Events in Zedelgem, red.) intekenen op de aanbesteding. De aangekochte constructies zullen dan door BHC gehuurd worden bij Brugge Plus. Ook interessant: die moduleerbare containers zullen ook voor andere evenementen gebruikt worden.”

Kinderanimatie

Voor het eerst sinds bijna dertig jaar zullen er dus geen kerstchalets meer te zien zijn. Brugge Plus, en dus Stad Brugge, trekt de regie van de kerstanimatie steeds sterker naar zich toe. Brugs Handelscentrum zal dus wel nog zelf instaan voor het (door)verhuren van de chalets aan de individuele standhouders.

Daarbij liet de handelsgebuurtekring al verstaan te streven naar een niveauverhoging met vooral aandacht voor diversiteit en lokale kwaliteitsproducten. Op de Markt komen een vijftigtal standhouders, op het Simon Stevinplein twintig en ook op ‘t Zand een twintigtal.

De kermisattracties die gebruikelijk op het Simon Stevinplein staan, en niet echt bijdragen aan de kerstsfeer, worden geweerd en er zou een nostalgische draaimolen in de plaats komen. De nieuwe, bijkomende locatie op ‘t Zand moet vooral in het teken staan van gezinnen met kinderen en krijgt dus ook een vorm van kinderanimatie bij de standhouders met dranken, hapjes en geschenken.

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten