‘Blaublues Haringe’ dit jaar met vier Belgische bluesbands

Het team van ‘Blaublues Haringe’, rond Jurgen Lahoutte, kon dit jaar echt niet weerstaan aan de lokroep van de bluesfans om toch maar ‘Blaublues Haringe’ te organiseren. © Michael Depestele
Redactie KW

In 2019 was er nog een topeditie, vorig jaar was er niets. Dit jaar wordt in Haringe opnieuw Blaublues georganiseerd met vier Belgische groepen voor 300 mensen. Alles werd in amper twee maanden geregeld. Geen tent en geen tussenoptredens, maar dit zal de echte bluesfan niet deren.

In 2019 was de 20ste editie van Blaublues Haringe in geen tijd uitverkocht, en dat gaf, zoals elk jaar, weer moed om er verder mee door te gaan. Helaas strooide het coronavirus roet in het eten en kwam er in 2020 geen bluesmuziek naar het dorp van het beroemde Van Peteghemorgel. Ook dit jaar hadden de organisatoren aanvankelijk weinig hoop, ondanks de vele telefoontjes met de vraag of het bluesfestival zou doorgaan. “In juni begon men opnieuw voorzichtig met het hervatten van activiteiten”, vertelt Jurgen Lahoutte, die al 22 jaar met Patje Verschaeve en Geert Barbry de organisatiekern uitmaakt van Blaublues Haringe.

Het zijn de echte liefhebbers die ons uiteindelijk over de streep hebben getrokken – Jurgen Lahoutte

“Hier en daar hoorden we dat er een kermis kon doorgaan. Van optredens was er toen nog geen sprake, maar er leek toch op zijn minst licht aan het eind van de tunnel te komen. We besloten de beslissing uit te stellen tot na de zomer. Begin september, toen we zagen dat de zomer geen extra problemen had opgeleverd, besloten we om toch weer te organiseren op onze gebruikelijke datum: de tweede zaterdag van november, de 13de dus.”

Bang

“Door de wereldwijde epidemie wisten we natuurlijk dat er geen wereldtournees zouden plaatsvinden, maar dat kon de pret niet deren. We opteerden voor louter Belgische bands, wat eigenlijk wel goed was, gezien ons kleiner budget. Eigenlijk waren we dit jaar nog bang, en door de alsmaar groeiende coronacijfers, zijn we dat nog steeds. Het zijn de echte liefhebbers, die ons maar bleven bestoken met vragen, die ons uiteindelijk over de streep hebben getrokken.” De organisatie is bijzonder blij dat ze toch de stap heeft gezet om dit jaar te organiseren. Al is het deze keer zonder buitentent en zonder tussenoptredens, en al wordt er maar de helft van het aantal bezoekers van andere jaren toegelaten, toch heerst er vreugde dat de 21ste editie van Blaublues Haringe kan doorgaan.

Vier Belgische bluesbands

Bij de organisatie hebben ze ondanks corona nooit getwijfeld aan de toekomst van het festival, al kunnen er dit jaar dus geen buitenlandse bands uitgenodigd worden. Daardoor haken heel wat Franse fans af, gezien er dit jaar enkel vier Belgische bluesbands optreden. Van slechts één optredende band stond er 20 jaar geleden al eens iemand op het podium in Haringe. De eerste groep is Pancrase and Friends. Pancrase (70) komt uit Bukavo in Oost-Congo en woont sedert zijn tiende in ons land. Hij nodigt zelf vrienden uit in zijn band, maar speelt ook in veel andere groepen. Hij houdt vooral van soul blues. Na hem komt Little Hook, een groep uit de regio Luik, rond Renaud Lesire. Zij speelden al in binnen- en buitenland. Zij brengen explosieve blues met een hoekske af. Missy Sippy All Stars is de derde groep op het podium. Deze groep bestaat 10 jaar en ontstond in de bruine kroeg Missy Sippy, dat zowat het New Orleans aan de Leie in Gent is.

Geen overnachtingen

Tiny Legs Tim en Guy Verlinde brengen met vrienden Gentse blues en rootsmuziek. Afsluiter van dienst is Blues Lee uit Hasselt, dat met vier vaste leden en enkele vrienden, al acht cd’s opnam. Zij brachten hun Amerikaanse blues al over heel de wereld en in 1997 stonden ze op het bluesfestival in Feer. In Haringe brengen ze een Mississippi- en rootsfeestje waar iedereen van houdt. De deuren van zaal De Levaard openen om 19 uur en het eerste optreden begint om 20 uur. Een ticket kost 21 euro en kan enkel besteld worden via de site. Het dient vooraf betaald te worden. Omwille van corona is er dit jaar voor het eerst in jaren niet voorzien in overnachtingen met ontbijt. Allen hopen op een mooie editie om dan vanaf volgend jaar weer naar het gewone normaal te kunnen terugkeren. (PC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.