Bepaal mee wie op de Parkconcerten speelt

Schepen Loes Vandromme en schepen Klaas Verbeke. © (Foto MD)
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Vanaf 2 oktober kunnen de inwoners van Poperinge zelf voorstellen wie ze volgend jaar op de podia van de Parkconcerten willen zien. De voorstellen kunnen ze indienen via het gloednieuwe participatiegedeelte op de website van de stad.

Het stadsbestuur wil weten wat er leeft bij het publiek. Wie wil jij volgend jaar op de affiche van de Parkconcerten in het stadspark zien? Dat is de vraag die Poperinge aan haar inwoners stelt. “Want al lijkt de zomer van 2022 nog heel ver weg, toch moeten de eerste boekingen van de artiesten al tegen eind dit jaar gebeuren. Normaal stelt de dienst Cultuur een divers programma samen, maar voor volgend jaar rekenen ze op de inbreng van de Poperingenaar”, zegt schepen Klaas Verbeke (CD&V).

Gemakkelijk en vlot registreren

En die inbreng kan de Poperingenaar vanaf nu kwijt op het gloednieuwe participatiegedeelte op de website van de stad. “We merken dat de digitale vaardigheden bij de mensen het voorbije anderhalf jaar een hoge vlucht hebben genomen. Daarom vonden we de tijd rijp om nu met zo’n digitale participatietool te starten. We beginnen bewust gemakkelijk met een onderwerp als de Parkconcerten, zodat iedereen het voorstellen en stemmen op het platform vlot in de vingers krijgt”, vertelt schepen van Inspraak Loes Vandromme (CD&V).

Wie voorstellen wil indienen, registreert zich eerst als gebruiker op het platform. Het ingediende voorstel passeert dan langs de moderator. Indien het voorstel de spelregels volgt, komt het online. Iedereen is welkom op het platform, en elk voorstel wordt overwogen. Ongepast taalgebruik en respectloze posts of commentaren komen uiteraard niet online.

Na afweging van de voorstellen en de kostprijs van de artiesten volgt een tweede stemronde tussen 4 en 12 december. Uit de ingediende voorstellen worden dan maximum 10 namen weerhouden, waarop iedereen zijn stem kan uitbrengen.

Een ruim publiek bereiken

Benevens die digitale participatie blijft Poperinge wel nog inzetten op de klassieke offline inspraak. “Het is uiteraard geen of/of-verhaal. Beide methodes hebben hun waarde, vullen mekaar aan en leveren inzichten en betrokken burgers op. Zo’n digitale tool bovenop de klassieke inspraak is zeer laagdrempelig en overtuigt vaak mensen die niet naar een inspraakvergadering kunnen komen om tóch hun mening te geven, vanuit hun luie zetel thuis. Hiermee willen we ook een nieuw publiek aanspreken. We ondervinden tevens dat het sinds corona niet meer zo makkelijk is om publiek te lokken naar evenementen”, aldus schepen Loes Vandromme.

De nominatieronde voor de parkconcerten loopt van 2 tot 31 oktober op www.poperinge.be/parkconcerten2022. Wie toch liever op papier zijn voorstel indient, kan terecht in de bibliotheek, bij de dienst Cultuur en in de Buurtsalons van Roesbrugge, Watou en Krombeke (deze laatste vanaf 23 oktober).

“In toekomstige participatieprojecten zoals voor het lokaal klimaatplan 2030 zal de tool ook ingezet worden”, besluit schepen Loes Vandromme.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.