Beleef Archeologisch Vleteren: van Romeins zwaardvechten tot een workshop Lego

Op de evenementenweide in Vleteren kan je op zondag 28 mei de geschiedenis van Vleteren ontdekken. © CO7
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Op de evenementenweide in Vleteren kan je op zondag 28 mei de geschiedenis van Vleteren ontdekken in een pop-up tentoonstelling of via een gegidste rondleiding op de tentoonstelling ‘Gif mo Goaze’. Je kan ook deelnemen aan een workshop pottenbakken, romeins zwaardvechten, een workshop Lego of je kan je eigen Romeinse mozaïek of kralenketting maken.

“Archeologisch onderzoek is de laatste jaren niet meer weg te denken uit het straatbeeld”, merkt Valentijn Despeghel op, voorzitter van CO7, het intergemeentelijk samenwerkingsverband dat instaat voor de regionale coördinatie van Archeologiedagen. “De vele mooie resultaten van dit onderzoek worden dit weekend extra in de verf gezet. Het valt daarbij op dat de inwoners hier graag de geschiedenis van hun eigen streek willen kennen.”

Evenementenweide

In Oostvleteren vindt op zondagnamiddag het evenement ‘Beleef archeologisch Vleteren’ plaats op de evenementeweide. “Tijdens de Vlaamse Archeologiedagen is iedereen van jong tot oud welkom op de evenementenweide met activiteiten rondom archeologie en het Romeinse verleden van Vleteren. De re-enactmentgroep Desmumhnach neemt je mee terug in de tijd naar de Romeinse periode. Kom kijken naar enkele van de demonstraties of speel een Romeins spel. Neem deel aan een workshop pottenbakken, romeins zwaardvechten of een workshop LEGO met thema Romeinen. Dit wordt begeleid door LEGO Master Little Brickroom, Jan Lewyllie”, klinkt het bij organisator CO7.

“Creatievelingen kunnen een eigen Romeinse mozaïek, mantelspeld of kralenketting maken. Sportievelingen kunnen zich uitleven in de competitie ‘boogschieten van de prehistorie tot nu’.” Deelnemen kan ter plaatse zonder inschrijving. Wie weet ga je naar huis met een Romeinse prijs.”

Pop-up tentoonstelling

“De geschiedenis van Vleteren kan ontdekt worden in een pop-up tentoonstelling of via een gegidste rondleiding op de tentoonstelling Gif mo Goaze. In 2015 werd de gemeente Vleteren doorkruist bij de aanleg van een nieuwe Fluxys aardgasleiding tussen Alveringem en Maldegem. Het archeologisch onderzoek dat hieraan voorafging leverde in de gemeente Vleteren enorm veel archeologische sporen op van de steentijden tot de Eerste en Tweede Wereldoorlog”, klinkt het.

“Archeoloog Jan Decorte (CO7) neemt je mee naar de Sint-Amatuskerk van Oostvleteren waar zich de reizende tentoonstelling ‘Gif mo Goaze. 80 km archeologie dwars door West-Vlaanderen’ bevindt en geeft er een gegidste rondleiding.”

Voor de workshops en rondleidingen moet je inschrijven. Zondag 28 mei, van 13.30 tot 18 uur moet je op de evenementenweide langs de Veurnestraat 4 in Oostvleteren zijn om alles te ontdekken.

Info: https://www.co7.be/archeologiedagen-beleef-archeologisch-vleteren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier