Beeldstorm vzw brengt internationale koppels samen tijdens Pauluskleintje in Oostende

© Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Afgelopen zondag 11 juli mochten Oostendenaars een niet-Europese partner uitnodigen of omgekeerd om samen gezellig te tafelen op het Paulusplein. “Met Beeldstorm willen we dat iedereen elkaar leert kennen.”

Al 15 jaar zorgt Beeldstorm vzw tijdens het tweede weekend van juli voor sfeer en gezelligheid op het Paulusplein onder de noemer ‘Pauluskleintje’. Op vrijdag 9 juli was er gratis spaghetti voor de buren en op zaterdag was er het weggeefplein.

24 koppels nemen deel aan inburgeringsmaaltijd

Op zondag 11 juli – de Vlaamse Feestdag notabene – wou Beeldstorm de Vlaamse gastvrijheid vorm geven aan de hand van een inburgeringsmaaltijd. Elke Oostendenaar mocht een niet-Europeaan uitnodigen en elke niet-Europeaan mocht een Oostendenaar uitnodigen om er samen aan tafel te schuiven. 24 koppels tekenden present.

Stefaan Penninck (57) nodigde de 19-jarige Abdel Okdeh uit. “Voor alle duidelijkheid: wij kenden elkaar tot vandaag nog niet”, vertelt Stefaan. “Ik plaatste een oproep op Facebook en kwam zo in contact met Abdel.”

Dit land heeft me al zoveel gegeven, daarom wil ik iets terug doen door mij als vrijwilliger in te zetten

Abdel komt uit Syrië en verblijft sinds een jaar in ons land. In vloeiend Nederlands staat Abdel ons te woord. “Ik heb de taal in een sneltempo geleerd”, vertelt Abdel. “Het coronavirus heeft er echter voor gezorgd dat het iets minder snel ging dan ik zou willen. Ik hoop zo snel mogelijk mijn studies terug te kunnen aanvatten. Wat ik studeer? Ik ben bezig met fotografie, maar focus me ook op graphic design.”

Vrijwilliger bij ABC aan Zee

Naast hen raken we aan de praat met Lief Wuyts (67) en Elda Gotierres. “Ik woon ondertussen zo’n drie jaar in Oostende”, vertelt Elda. “Ik ben afkomstig uit Venezuela, waar ik werkte als leerkracht. Mijn Nederlands is niet zo goed als dat van Abdel, ik heb het wat moeilijker, maar ik doe mijn best en het lukt me al aardig.”

“Ik help nu als vrijwilliger bij ABC aan Zee, waar Nederlands voor anderstaligen geoefend wordt. Dit land heeft me al zoveel gegeven, daarom wil ik iets terug doen door mij als vrijwilliger in te zetten.”

Het verhaal van Sofie en Michel

Sofie Cloet nodigde haar eigen partner Michel Kiymbo uit, samen met hun zoontje Moyi.
Sofie Cloet nodigde haar eigen partner Michel Kiymbo uit, samen met hun zoontje Moyi. © Jeffrey Roos

Nog zo’n opmerkelijk verhaal is dat van Sofie Cloet (43) en Michel Kiymbo (31). “In 2015 leerde ik Michel kennen toen hij hier was voor een uitwisselingsprogramma met Congolese artiesten”, vertelt Sofie. “In de nasleep daarvan leerde ik hem kennen en het klikte meteen.”

Michel is een professioneel Congolese danser en woont sinds drie jaar in ons land. “In het begin was het moeilijk om hier aanvaard te worden, maar ondertussen ben ik al goed ingeburgerd”, vertelt Michel. “Sofie en ik hadden een relatie van 2,5 jaar voor ik naar hier ben komen wonen. We hebben met Moyi (3) – wat zonnetje in huis betekent – een zoontje samen. Ook hier heb ik ondertussen al veel dansopdrachten gekregen.”

Festival Congo aan Zee

Sofie en Michel trekken komende winter naar het thuisland van Michel. “Ik heb zijn familie in Congo nog niet ontmoet en kijk daar hard naar uit. In september organiseren we een festival Congo aan Zee. Leuk dat we daar samen aan kunnen werken. En des te leuker dat Michel zich zo snel heeft weten aan te passen”, aldus Sofie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier