Beaufort zorgt weer voor een zee aan kunst aan de kust

Redactie KW

Vandaag (woensdag) werd het startschot voor de zevende editie van Beaufort gegeven. Heidi Ballet, voor de tweede keer curator, selecteerde een mix van binnen- en buitenlandse kunstenaars die zorgen voor twintig kunstwerken: twee in elke kustgemeente -aan deze editie neemt ook Blankenberge deel- én drie performances. Acht kunstwerken blijven permanent staan. Giraffen op koelkasten, robuuste zandzakken, een reuzenoctopus of het fictieve zeezoogdier op het strand in Blankenberge, het oogt allemaal veelbelovend.

Een van de meest in het oog springende werken van Beaufort staat in Oostende. Op het strand van Mariakerke staat Pillage of the Sea, een werk van de Italiaanse kunstenares Rosa Barba. ‘Steenmannetjes’ sieren al sinds mensenheugenis ons landschap. Ze duiken op als opeengestapelde stenen; torentjes als handige ankerpunten voor verdwaalde wandelaars. In Oostende verankert Rosa Barba zo’n uitvergroot steenmannetje, dat doet denken aan zandzakjes.

Wereldsteden

Elke steen staat symbool voor een stad waarvan het lot is overgeleverd aan klimaatverandering. Verschillende wereldsteden – Algiers, Bangkok, Rio de Janeiro, Miami, Jakarta, Havana, Kuweit City, Chennai, Manila, Dublin en Buenos Aires – zijn vertegenwoordigd in een steen die qua grootte overeenkomt met de hoeveelheid mensen die er wonen. Het werk zal er permanent aanwezig zijn en doorheen de jaren zal het langzaamaan onder water komen te liggen.

Het werk sluit naadloos aan bij het thema van de zevende editie van Beaufort. “De werken gaan in dialoog met de geschiedenis van de kust”, vertelt curator Heidi Ballet.

“Niet de geschiedenis zoals we die meestal kennen, door mensen gemaakt, maar de geschiedenis van natuurlijke processen die er zich hebben voltrokken. Hierin speelde niet de mens de hoofdrol maar paste hij zich slechts aan, zoals bij het verschuiven van de kustlijn of bij het verdwijnen van het eiland Testerep. Er is ook aandacht voor andere verborgen verhaallijnen, zoals wat verborgen ligt op de bodem van de zee, of voor stemmen die vroeger onderdrukt werden. Zo zijn er twee werken die te maken hebben met ons koloniaal verleden.”

Buitenlandse bezoekers

Met Beaufort wil de provincie West-Vlaanderen en Westtoer niet alleen de eigen inwoners aantrekken, maar ook buitenlandse bezoekers. “Beaufort positioneert de kust als een cultuur-toeristische bestemming. We mikken op een breed publiek dat in het unieke decor van de kust gratis kan genieten van kunst”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

“Spreiding in tijd en ruimte in deze coronatijden is perfect toepasbaar voor de Triënnale aan zee. Iedereen doet mee: we zijn bijzonder blij dat alle kustgemeenten dit keer deelnemen, ook Blankenberge.”

Het programma wordt aangevuld met performances die zich verspreiden langs de kustlijn. Zo wordt tijdens de zomer een muzikale creatie van kunstenaar Ari Benjamin Meyers uitgevoerd in elke kuststad. De tien uitvoeringen gebeuren door ‘Die Verdammte Spielerei’ in samenwerking met lokale amateurensembles. Saâdane Afif sluit de lijst af met zijn project ‘Pirate’s Who’s Who’. De Franse kunstenaar vroeg andere kunstenaars om een songtekst te schrijven over zijn gelijknamige installatie. Zijn oproep leidde tot een concertenreeks die voor Beaufort opgevoerd wordt op verschillende plekken langs de kust.

Samenwerking

Voor fietsers en wandelaars zijn trajecten uitgetekend langs de vele kunstwerken aan zee. Stefaan Gheysen, algemeen directeur Westtoer: “De Triënnale Beaufort, Triënnale Brugge, de Triënnale Kortrijk en het Kunstenfestival Watou plaatsen West-Vlaanderen in 2021 stevig op de internationale kaart van de hedendaagse kunst. Westtoer werkt met deze partners vooral samen op het vlak van communicatie. Toerisme Vlaanderen zorgt voor internationale promotie.”

Florin Maen

1/11

Florin Maen

2/11

Els Dietvorst.

3/11

Els Dietvorst.

Jimmie Durham.

4/11

Jimmie Durham.

Nicolas Lamas

5/11

Nicolas Lamas

6/11

Olivier Laric.

7/11

Olivier Laric.

Raphaela Vogel.

8/11

Raphaela Vogel.

Rosa Barba.

9/11

Rosa Barba.

Sammy Baloji.

10/11

Sammy Baloji.

11/11

Florin Maen

1/11

Florin Maen

2/11

Els Dietvorst.

3/11

Els Dietvorst.

Jimmie Durham.

4/11

Jimmie Durham.

Nicolas Lamas

5/11

Nicolas Lamas

6/11

Olivier Laric.

7/11

Olivier Laric.

Raphaela Vogel.

8/11

Raphaela Vogel.

Rosa Barba.

9/11

Rosa Barba.

Sammy Baloji.

10/11

Sammy Baloji.

11/11

(GLO)

Deze werken kan je bekijken tijdens Beaufort:

De Panne: Laure Prouvost (FR) – Michael Rakowitz (USA)

Koksijde-Oostduinkerke: Els Dietvorst (BE) – Heidi Voet (BE)

Nieuwpoort: Goshka Macuga (PL) – Maarten Vanden Eynde (BE)

Middelkerke-Westende: Oliver Laric (AT) – Raphaela Vogel (DE)

Oostende: Rosa Barba (IT) – Monokino(BE)

Bredene: Rossella Biscotti (IT) – Nicolás Lamas (PE)

De Haan: Maen Florin (BE) – Jimmie Durham (US)

Blankenberge: Marguerite Humeau (FR) – Timur Si-Qin (DE)

Zeebrugge: Sammy Baloji (DRC) in samenwerking met In Flanders Fields Museum – Adrián Villar Rojas (AR) in samenwerking met Triënnale Brugge

Knokke-Heist: Jeremy Deller (UK) – Ruben Bellinkx (BE)

Performances: Ari Benjamin Meyers (US) met Die Verdammte Spielerei (BE) – Saâdane Afif (FR)

Nel Aerts (B) en Gert Verhoeven (B) slaan voor Beaufort 2021 de handen in elkaar en brengen nieuw werk dat in de zomer van 2021 vorm zal krijgen.

De zevende editie van de Kunsttriënnale aan zee vindt plaats van 27 mei tot 7 november 2021.

Info: www.beaufort2021.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier